Flåmsbana, de beroemde treinrit van Flåm naar Myrdal

Wie op zoek is naar reisinformatie over Noorwegen, ontkomt er haast niet aan om prachtige beelden langs te zien komen van de beroemde Flåmsbana. Een schitterend groen treintje dat je de mooiste treinreis van de wereld beloofd. Dat is een schitterende titel! Maar hoe mooi is deze treinreis? En is het de moeite, of eigenlijk: het geld, wel waard?

Flåmsbana staat bekend als de mooiste treinreis ter wereld.

Is Flåmsbana de moeite (het geld) waard?

Eigenlijk gek om hier antwoord op te geven met de titel "Mooiste treinreis ter wereld". Toch is het een vraag die vaak gesteld wordt. De ticketprijzen liegen er niet om dus als zuinige Hollander wordt al snel een kritische vraag gesteld: Is Flåmsbana het geld waard? En daar, daar zijn de meningen over verdeeld.

Het meest zuiver is natuurlijk mijn persoonlijke mening, want ja: wij hebben deze treinreis beleefd met onze peuters. Hoe heb ik deze treinreis ervaren?

Flåmsbana, mijn eigen ervaring

Allereerst is het een schitterend groen treintje dat er van binnen ook heel gezellig en stijlvol uit ziet. Ik verheugde me erg op deze treinrit na alles wat ik erover had gevonden en gelezen.

Flåmsbana is de steilste treinbaan ter wereld waarbij 80% van de reis een helling heeft van 5,5% en dat is enorm. Je komt langs prachtige natuur, waarbij je uitzicht hebt over valleien, enorme bergen en waanzinnige watervallen.

Al dit natuurschoon was eigenlijk niet eens hetgeen dat de meeste indruk op mij maakte. Dat heeft eigenlijk 2 redenen:

  1. Noorwegen is waanzinnig mooi en als je al meerdere weken door dit magische land reist, raak je enorm verwend. Stel nou dat je deze treinreis kon verplaatsen naar Nederland, dan zouden mensen een stuk enthousiaster zijn als je van een polderlandschap opeens al dit natuurschoon kan aanschouwen.
  2. Het meest indrukwekkend vind ik het gegeven dat je bij deze treinreis door 20 tunnels gaat en dat deze tunnels handmatig gegraven zijn door arbeiders. Omdat de bouw in de jaren 1920-1930 plaatsvond, waren er geen geavanceerde tunnelboormachines beschikbaar. De arbeiders moesten het gesteente uithakken met behulp van traditionele mijnbouwhamers, boren, pikhouwelen en dynamiet. Iedere tunnel was ik onder de indruk van de gigantische hoeveelheid kracht, energie en arbeid dat erin gestoken is.
De 20 tunnels van Flåmsbana zijn handmatig uitgegraven.

Ik vond de treinreis erg mooi en ik kan mezelf heel goed voorstellen dat dit inderdaad de mooiste treinreis ter wereld is. Toch zou ik niet stellig zeggen dat je dit echt moet doen als je in Flåm bent, er hangt ook een serieus prijskaartje aan.

Alternatieve mogelijkheden van Flåm naar Myrdal

"Flåmsbana" met de auto

Een andere keer hebben we een stuk gereden van Flåm richting Myrdal maar dan met de auto. En nee: dan kom je niet helemaal tot Myrdal maar je komt wel een eind en deze route in alle rust ervaren vond ik persoonlijk indrukwekkender dan de treinreis. Je bepaalt je eigen tempo en zo nu en dan zie je het treintje voorbij rijden.

Flåmsbana terug met de fiets

Je kunt je fiets meenemen in de trein, of een fiets huren in Mydral. Zo zou je een enkel treinticket kunnen kopen, wat een stuk voordeliger is, en de route terug fietsen. Omdat wij nog jonge kinderen hebben, heb ik dit persoonlijk niet ervaren maar de verhalen hierover zijn erg enthousiast!

Flåmsbana terug lopen

Tot slot is het ook een zeer aantrekkelijke mogelijkheid om terug te lopen vanuit Myrdal naar Flåm. Doordat je van boven naar beneden loopt, is de moeilijkheidsgraad erg laag.

Conclusie: is Flåmsbana het geld waard?

Moeite kun je het niet echt noemen om deze geweldige treinreis te maken, dus ik spreek ervan of deze treinreis het geld waard is. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken en ik kan ook geen eenduidig antwoord geven. Ja: het is een schitterende treinreis en een unieke ervaring. Nee: het is niet het allermooiste dat ik in Noorwegen ben tegengekomen.

Ik heb deze treinrit 1x beleefd en ik zou het ook weer niet voor een tweede keer willen ervaren dus zó heel bijzonder is het voor mij persoonlijk niet. Ook vond ik de autorit zelf nog mooier, dit kost alleen wat brandstof en is daarmee een stuk voordeliger. Ben je sportief, dan is het wellicht zelfs nog de beste optie om de fiets te pakken.

Flåmsbana in mijn reisgidsen

Yes! Uiteraard heb ik Flåmsbana opgenomen in mijn reisgidsen voor rondreizen door Noorwegen.

AltijdWat Reisgidsen: Unieke Routes, Vrijheid & Voordeel
Ontdek de kracht van AltijdWat reisgidsen: vooraf uitgestippelde rondreizen, vrijheid, kostenbesparing, prachtige routes & unieke reiservaringen.