Heerlijke verkoeling bij het zwembad

We waren er een heerlijk weekend op uit getrokken met onze camper. Met ruim 30 graden op de teller, leek het mij wel een goed plan om verkoeling te zoeken bij een zwembad. Zo gezegd, zo gedaan. In een bosrijke omgeving had ik een tof zwembad gevonden met heerlijke schaduw-plaatsen. Naar mijn idee waren we goed voorbereid op het warme weer. Zoals altijd had ik de uv-shirts voor onze kinderen meegenomen, ik had hoofddeksels mee en ik vulde alle drinkflessen met vers water.

💡
Tot mijn verbazing zie ik nog weinig kinderen erin lopen. Ik heb het over uv-shirts. Deze weren de zon met een beschermingsfactor 50.

Water en zon, verraderlijk voor een zonnesteek?

Eigenlijk was het natuurlijk bloedheet, maar ik voelde er niks van. Het water werkte enorm verkoelend en omdat ik toch een overdaad aan petten en hoedjes heb, ging ik hier ook mee het water in. Ik hou zelf gewoonweg niet van de zon recht op mijn hoofd. Na het zwemmen ging ik meteen weer de schaduw in en ik had het af en aan zelfs wat frisjes. Dat, terwijl de auto later aangaf dat het 34(!) graden was.

De kinderen vermaakten zich enorm in het zwembad, ze doken speeltjes op en ze renden over een lange mat die werd uitgelegd over het water. Hilarisch was het. Onze dochter rende meteen van het begin naar het eind. Onze zoon, die wat onhandiger kan zijn, viel na een meter in het water. Nadat we hem wat tips gaven, rende hij ook door tot het einde van de lange mat.

Door het mooie weer, was het natuurlijk wel wat drukker in het zwembad. De kids stonden af en toe in de rij om ook over de matten te kunnen rennen.  Ze speelden volop in het water en doordat ik het zelf ook niet heel warm had, zou je haast vergeten dat het een tropische dag was.

Pas toen we naar de auto terug liepen, overviel de hitte ons. Bij de auto moesten we nog vluchtig wat kleding wisselen en eigenlijk duurde iedere seconde te lang. De zon brandde op onze huid en ik voelde mezelf verbranden.

In de auto zette we lekker de airco aan waardoor we weer afkoelden en anderhalf uur naar huis reden.

De symptomen van de zonnesteek bij ons kind

In de auto merkte ik al dat onze zoon (7) zich niet lekker voelde. Hij leek vooral te klagen over prikkende ogen van het chloor maar ik merkte ook dat hij erg moe was. Thuis aangekomen was hij heel erg overstuur omdat hij zich helemaal niet lekker voelde.

Toen ik mijn hand onder zijn shirt deed en zijn blote rug voelde was ik erg verbaasd. Zijn huid kóókte! Ik heb werkelijk nog nooit zo'n hete huid gevoeld. Dat, terwijl ik ook bekend ben met koorts rond de 40 graden. Dit voelde heter dan dat. Ik ben meteen koorts gaan meten en die sprong al snel naar 38.8 graden. Pittige koorts maar alsnog strookte het niet met de hitte die zijn huid uitstraalde; zijn huid voelde veel warmer. Onze zoon klaagde ook over hoofdpijn en buikpijn. Die buikpijn bleek misselijkheid te zijn. Bij mij gingen alle alarmbellen af en we begonnen hem te koelen en hydrateren.

Mijn man kwam aanzetten met een natte theedoek die hij in zijn nek en op zijn hoofd legde. We vroegen onze zoon hoeveel hij gedronken had. Hij had een hálve fles op over de hele dag! Terwijl hij die dag ervoor maar bleef drinken en zo 4 flessen leegdronk.

De symptomen en situatie bij elkaar deden mij meteen denken aan een zonnesteek. Ik raadpleegde een betrouwbare website: thuisarts.nl, las de symptomen die 1 op 1 overeen kwamen met de situatie van ons kind.

Van kwaad tot erger: overgeven met zonnesteek

We hadden onze zoon onder een lauwe douche gezet, die écht niet heel koud was. Toch voelde het voor hem steenkoud. Zijn temperatuur leek compleet ontregeld te zijn. Direct na het douchen moest hij overgeven. Hierna hebben we hem op de bank gelegd en beetje bij beetje wat water gegeven.

Toen mijn man hem in de avond naar bed bracht, ging mijn telefoon af: "hij spuugt weer, bel jij de huisartsenpost?". Het water dat we hem hadden gegeven, was er allemaal weer uit gekomen.

Na overleg met de HAP, konden we na een uur terecht in het ziekenhuis. De dienstdoende huisarts concludeerde meteen dat onze zoon een zonnesteek heeft. Gelukkig waren er verder geen afwijkende waarden, waarmee we weer naar huis konden met het advies hem veel te laten drinken en eventueel paracetamol te geven. Waar ik eigenlijk wel van schrok, was dat de arts zei dat hij deze dag al 4(!) kinderen met een zonnesteek langs had gehad. Vier kinderen bij één arts op één dag! Ik had geen benul hoe vaak zoiets dus voorkomt!

Waar ik eigenlijk wel van schrok, was dat de arts zei dat hij deze dag al 4(!) kinderen met een zonnesteek langs had gehad.

Zonnesteek symptomen dag later

De arts vermoedde dat onze zoon snel zou kunnen opknappen en dat hij de volgende dag vast weer naar school zou kunnen. Dat was niet het geval. In de nacht hield de koorts aan met 38 graden en de volgende ochtend stond de meter op 38.4. Daar waar de misselijkheid was verdwenen, hield de hoofdpijn stevig aan. Met behulp van paracetamol heeft hij een stuk meer praatjes maar naar school? Zeker niet.

Tip: blijven hydrateren

Terwijl je zou denken dat het opzoeken van een koel zwembad, heel verstandig is met hitte. Blijkt het ook venijnig te zijn. De voorgaande dag dronk ons kind volop en door de koelte van het water, was de dorst een stuk minder. Zelf merkte ik dit ook op, ik had ook bijzonder weinig gedronken terwijl ik de laatste tijd heel veel water drink.

Doordat ik minder lang in het zwembad was, en dus minder lang met de zon op mijn hoofd heb gezeten, heb ik de situatie ook onderschat. Het water mag dan wel koud zijn maar het hoofd blijft natuurlijk wel het grootste deel van de tijd in de snikhete zon.

Ik hoop anderen met dit verhaal te kunnen waarschuwen. Wij hadden deze situatie totaal niet aan zien komen, dachten goed bezig te zijn door verkoeling te zoeken en flessen water mee te nemen. Toch kan het dus link worden als je het idee hebt dat je al koel bent, alsnog weinig drinkt en toch de hete zon vol op je hoofd hebt.

Het is ook AltijdWat

En dat blijkt maar weer. Wil je ook mijn andere wekelijkse columns lezen? Kijk dan hier:

Wekelijkse column
Er gebeurt nogal eens wat in het leven. Ik post wekelijks een column over wat er zoal gebeurt is, nieuwe inzichten en opmerkelijke gebeurtenissen.

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.