Doen wat je leuk vindt is vrijheid

Volgende week ga ik zingen, net zoals iedere andere dag maar ditmaal in een koor. Ik heb dat nog nooit gedaan maar opeens kwam ik tot de realisatie dat ik het zo'n heerlijk gevoel vind als een groep zingt. En waar vind je zoiets? In een koor. En dus sloeg ik aan het googlen en zo ontdekte ik dat er iedere maand een open koor is in Haarlem. Dingen doen die je leuk vindt voelt als vrijheid en een gevoel van vrijheid is iets dat ik ten zeerste ambieer.

Doe jij ook wat je leuk vindt?

Ik merk dat veel mensen veel te weinig dingen doen die ze leuk vinden. Daarover gesproken: doe jij wat je leuk vindt? Vaak hoor ik eerst een rij aan excuses waarbij faalangst om de hoek komt kijken, of de 'te hoge' kosten (terwijl er dikwijls meer dan genoeg op de bank staat, iets met prioriteiten). Ik kan dat alleen maar zo zonde vinden. Hou toch op met die beren op de weg, waarom zou je het jezelf niet gunnen om in ieder geval te probéren of je iets leuk vindt?

Do more of what makes you happy

Deze quote: kort, krachtig en naar mijn idee iets dat mensen veel te weinig doen.

Lijkt het jou tof om stoelen te bekleden? Ga stoelen bekleden! Mislukt het? Dan doe je het nog een keer, óf je komt tot de realisatie dat je er toch niet voor in de wieg bent gelegd. Wie weet ga jij graag karpervissen, sla dan meteen wat boilies in. Lijkt het jou tof om boswachter te worden? Vraag of je een keer kan meelopen met een boswachter! Geen inspiratie? Bekijk dan eens de vele vacatures bij Westlandse Vacatures.

Zorg voor een positieve stroom

Eigenlijk zou ik zelf naar het koor gaan, alleen. Niet iemand anders zoeken die een saboteur kan zijn, omdat ik alleen samen zou willen gaan. Iemand die mijn plannen kan dwarsbomen onder het nom: "nee, ik wil wel echt alleen samen gaan". Genoeg mensen die dat doen. Die hun geluk laten afhangen van keuzes van anderen en daarmee hun eigen vrijheid saboteren.

Nope! Mij lijkt dit leuk en ik heb er geen anderen voor nodig om dit te gaan bewerkstelligen. Ik vertelde erover op de sportschool, waar ik ook vaak meezing met de liedjes die tijdens Zumba gedraaid worden. Ik ben niet de enige: er zijn nog een aantal die vrolijk meezingen en de lerares vraagt ons dan ook altijd om mee te zingen bij het laatste lied. Ik vertelde hen over mijn zing-plannen en de reacties waren enthousiast en voor ik het wist werd het een feit dat ik toch niet alleen naar het koor ga: ik ga vergezeld met 3 anderen. Mooi vind ik dat. Ik maak bewust een keuze, draag mijn enthousiasme over en zodoende sluiten drie anderen aan. En sluiten ze toch niet aan, dan blijf ik bij mijn plan om alleen te gaan. Zo ben ik niet afhankelijk van de keuzes van anderen en natuurlijk vind ik het wel gezellig als die dames aanhaken.

Kiezen voor vrijheid

Vrijheid is voor mij een heerlijk gevoel. Het staat zelfs in mijn top 10 aan waarden en is dus iets dat voor mij heel belangrijk is om mezelf gelukkig te voelen. We leven in een vrij land waar het gelukkig vaak mogelijk is om die vrijheid ook te pakken. Waarom zou je het niet doen? Stop met jezelf afhankelijk maken van anderen, wat anderen kiezen of denken. Ga doen waar jij echt blij van wordt en weet je dat niet goed? Maak dan een lijstje met alles wat je kunt bedenken dat jou een goed gevoel geeft en ga vervolgens op onderzoek uit.

Doen wat je leuk vindt is vrijheid, kies daar dan ook voor