Kersttraktaties maken

De Kerst staat voor de deur, een leuk moment waarbij de kinderen meestal gaan ontbijten of dineren op school. Een groots moment voor de kinderen, een prestatie-drang voor vele ouders. De lat voor schooltraktaties? Sky high. Terwijl ouders op Pinterest de meest mooie schooltraktaties showen, smeek ik mijn kinderen om "tomaten en komkommers" op de mee-neem-lijst te schrijven.

Van mij hoeft het niet ingewikkeld en sterker nog: voor kínderen hoeft het ook niet ingewikkeld. Somehow is er een enorme prestatiedrang onder ouders. Het is een trend waar je haast in mee zou gaan als je niet nuchter blijft denken. Hoe ging dat vroeger? In het tijdperk voor Pinterest en Social Media? Denk je werkelijk dat ouders uren in de keuken stonden te ploeteren om als soort wedstrijd het mooiste gerecht mee te nemen?

Eenvoudige kersttraktatie voor school

Dit jaar gaf ik mijn kinderen de instructie om wederom tomaat en komkommer op de lijst te zetten. Omdat ze bij elkaar in de klas zitten, heb ik het iets uitgebreider gemaakt: ik liet ze ook paprika's en wortels aan de lijst toevoegen. De paprika sneed ik in reepjes en vulde daar een bord mee, de wortels deponeerde ik zeer zorgvuldig op een bord en de tomaten werden ook vol passie op een bordje gepositioneerd. Met de komkommers ben ik voor mijn doen helemaal los gegaan: ik sneed ze in diverse formaten en met sierlijke cocktailprikkers maakte ik hier soort van kerstbomen van. Voordat ik aan de slag ging heb ik mijn handen grondig gedesinfecteerd omdat ik ze geen Corona-toetje mee wilde geven. Wat ook leuk is om te maken met satéprikkers zijn deze gezonde traktaties als raket. Nog veel meer kerstrecepten vind je hier.

Komkommer kerstboom, eenvoudige kersttraktatie voor school

Al het eten heb ik op eenvoudige plastic bordjes van Ikea gelegd en mede dankzij alle kleurtjes bij elkaar was ik heel tevreden met onze bijdrage voor het kerstdiner. Terwijl ik dit typ, kijkt mijn 7-jarige dochter mee: "die paprika's zagen er ook heel gezellig uit zo mam". Ja, ik verzin het niet: de lat ligt voor kinderen niet zo hoog als voor ouders.

Simpele kersttraktatie voor school

Eenvoudige schooltraktaties zijn óók goed

Helemaal hartstikke leuk als je het heerlijk vindt om uren in de keuken te spenderen om rendiermuffins te maken, kaas-uienbrood te vlechten, verse saucijzenbroodjes te maken, een nutella-kerstboom te knutselen of voor 25 kinderen pizza te bakken, je hele huis naar frituurvet te laten meuren omdat je verse oliebollen wil maken, doe dat vooral als het je blij maakt.

In mijn omgeving hoor ik vooral moeders die het heel druk vinden om naast hun baan en het opvoeden van hun kroos, ook nog van alles te moeten doen voor school. Ik ken persoonlijk geen moeders die een gat in de lucht springen om in de drukste weken van het jaar, waarbij alle kerstinkopen gedaan moeten worden en de kinderen op hun tandvlees lopen door alle drukke feestelijkheden - en doorgaans niet zijn uit te staan -  ook nog wat uurtjes in de keuken door te brengen om de meest magische traktaties in elkaar te zetten.

Dus mensen: alsjeblieft, leg die lat niet zo hoog. Mijn kinderen waren zelf helemaal tevreden met onze eenvoudige traktatie en dat is toch waar het om draait? Sterker nog: alle komkommers waren op en ook de rode paprika was niks meer van over. Ik begrijp het: gele paprika is natuurlijk ook minder lekker. Maar hey, die kinderen hebben het ook heus een heerlijke avond als je je niet zo hebt lopen uitsloven. Relax. Vind je het wel heerlijk om te kokkerellen? Dan zal Pinterest je grootste vriend zijn. Ik houd het liever eenvoudig en stressloos.