Verrassingsfeest organiseren, 60 jaar!

Wil je een verrassingsfeest organiseren voor iemand die 60 jaar oud wordt? Lees dan vooral verder. Dit jaar heb ik op eenvoudige wijze een verrassingsfeest voor mijn 60-jarige moeder georganiseerd. Eenvoudig én één groot succes!

Inspiratie voor een verrassingsfeest

Ik heb, naar mijn weten, niet eerder een verrassingsfeest georganiseerd. Ik sloeg dan zelf ook aan het Googlen om inspiratie op te doen. Ik kwam veelal bowlen tegen of andere uitjes die voor ons al best gangbaar zijn. Voor dit verrassingsfeest wilde ik echt iets origineels organiseren. Toen mijn moeder op de koffie random vertelde dat ze ooit nog wilt koe-knuffelen, was het plaatje voor mij meteen compleet!

Tips voor het organiseren van een verrassingsfeest

Tip 1: Vertel de jarige niks, voor zover mogelijk

Voor zover mogelijk, is het verstandig om de jarige niks te vertellen. Het is immers een verrassingsfeest en alles wat je ook maar verklapt, gaat ten kosten van de verrassing en dat is zonde!

Helemaal niks zeggen is helaas vaak ook geen optie want de jarige zal de 60-jarige mijlpaal ongetwijfeld niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Je kunt ervoor kiezen om de jarige zijn/haar gang te laten gaan en haar zelf vrienden en familie laten uitnodigen voor de verjaardag. Als het gewoon op de koffie betreft, dan is dit niet zo problematisch en zelfs helemaal prima. Jij kunt vervolgens die lijst afwerken en aangeven dat je iets anders van plan bent en dat ze natuurlijk in het complot zitten.

Als de jarige zelf wilde plannen heeft, dan is dat wel onhandig. Stel dat diegene her en der wat reserveert, dan kun je de surprise party wel op je buik schrijven. Dat is nou net niet wenselijk!

Om deze ellende te voorkomen, kun je de jarige vertellen dat ze zelf niks hoeft te regelen en dat jij dat doet. Dit geeft wel een tipje van de sluier dat er wat staat te gebeuren maar als je verder geen tijd/datum en activiteiten benoemt, dan is er weinig aan de hand.

Wij hadden ervoor gekozen om haar te vertellen dat ze zich nergens mee moet bemoeien en dat wij haar verjaardag wel regelen. Dat is ook letterlijk álles dat we hebben verkondigd. Dat gaf al genoeg spanning en sensatie.

Tip 2: Informeer de gasten tijdig

Ik heb de surprise party samen met mijn vader georganiseerd. Hij had duidelijk in zijn vizier wie ze zou willen uitnodigen. Ik gaf hem de opdracht om iedereen tijdig te bellen en datums te peilen. Het was súper wonderlijk maar íédereen kon zelfs op 2 potentiële dagen! Nou lagen de opties tussen Kerst en Oud & Nieuw en dan zijn veel mensen sowieso vrij maar dat dit zó eenvoudig ging, dat hadden we niet verwacht. We waren ook wel heel tijdig met het rondbellen: zo'n 2 maanden van te voren werden de benodigde telefoontjes al gepleegd.

Tip 3: Spreek in codetaal

Ik moest zo nu en dan met mijn vader overleggen. Omdat hij natuurlijk in één huis woont met mijn moeder, kon ik hem niet te pas en te onpas telefoneren met vragen of suggesties. Daarop spraken we af dat ik hem super droog een GIF-plaatje van Mr. Bean stuurde. Zodra hij zo'n plaatje ontving, wist hij dat hij mij terug moest bellen zodra mijn moeder niet in de buurt was. Ik vind het hilarisch om onze whatsapp-geschiedenis te zien vol grappige GIF-plaatjes van Mr. Bean.

Tip 4: Ga na wat de jarige écht leuk zal vinden

Je kunt een verrassingsfeest zo gek maken als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat de jarige écht een toffe dag heeft. Ga dus na wat diegene leuk vindt, wat hij/zij eigenlijk al jaren wilt maar nooit heeft gedaan of kies juist iets wat diegene vaker doet en wat leuk is om eens met een groter gezelschap te gaan ervaren.

Tip 5: Vier het verrassingsfeest in 2 delen

Hoe gaaf is een verrassing bovenop een verrassing? Dat de jarige denkt dat het feest voorbij is, maar dat er nog een vervolg achteraan komt? Dit is precies wat wij hebben georganiseerd en dat zorgt voor een nog groter verrassingseffect, heel tof!

Hoe wij het 60-jarige verrassingsfeest hebben georganiseerd

Restaurant afhuren en gasten uitnodigen

Het leek mijn vader een leuk idee om vrienden en familie uit te nodigen in hun favoriete restaurant. Met de eigenaar kon hij gemakkelijk afspreken om de tent voor 2 uur af te huren. Hierop heeft hij alle vrienden en familie gebeld en een datum geprikt.

Koe-knuffelen, quiz, rondleiding en schilderen

Het was mijn taak om een andere bezigheid te bedenken. Ik kwam al snel op een locatie uit waar we konden gaan koe-knuffelen, een quiz kregen, een rondleiding over de boerderij en waar we koeien konden schilderen. Vink, vink, vink, alles wat mijn moeder leuk vindt! Ik had bedacht om dit deel alleen met haar broers/aanhang, mijn oma en ons gezin te vieren. Na een paar telefoontjes was dit ook rond. Eigenlijk ging dat echt mega soepel!

De dag van het verrassingsfeest

Het geheim in de dagen ervoor

Mijn moeder wist van niks. Behalve dan dat er iets zou zijn. Hoe dichterbij we bij haar verjaardag kwamen, hoe nerveuzer ze werd. Een paar dagen voor het feest, appte ze mij dat ze zo zenuwachtig is wat mijn vader en ik hadden georganiseerd. Ik heb mezelf volledig van de domme gehouden. Alleen mijn vader had haar een tijd terug verkondigd dat hij dat met mij zou regelen en verder heb ik daar vanuit haar niks over gehoord. Ik was zo stellig dat ik haar niet begreep, dat ik het idee kreeg dat ze mij echt geloofde. Dat vond ik dan wel weer zielig want wie weet dacht ze dat er helemaal niks gevierd zou worden, haha.

De dag van het verrassingsfeest

Een ingewikkelde bijkomstigheid was dat we met mijn ouders al hadden afgesproken met Oud en Nieuw. Het was niet logisch dat we 2 dagen hiervoor óók op de koffie zouden komen. Dit was wel noodzakelijk om de hondjes (en onze puppy) bij mijn ouders af te zetten; anders zouden die te lang alleen thuis zijn. Ik sprak met mijn vader af dat we zouden doen alsof we bij mijn oma vandaan kwamen, die woont daar in de buurt. Om te voorkomen dat we een mogelijke nee op een koffie-verzoek zouden krijgen (je weet maar nooit!), sprak ik af om mijn vader een kwartier voor aankomsttijd te bellen met het verzoek dat we even langs zouden komen. Tevens onder het nom dat ik nog een bril-montuur wilde kijken bij hun in het winkelcentrum.

Ik vond het hilarisch om mijn vader te bellen met een vooraf afgesproken script. Hij reageerde ook zo heel droog en enthousiast terwijl ik alleen maar onzin uitkraamde. Mijn moeder vond het prima en vermoedde nog altijd niks.

Ik had zelf nog niet helder dat we vooraf mijn moeder nog zouden zien, daarom had ik onze kinderen ook al verteld van de verrassing: ze zouden dan toch niks kunnen verklappen. Nu we toch van te voren langs moesten gaan met de honden, zouden ze haar toch zien. We hebben heel duidelijk instructies gegeven dat ze niks mochten zeggen over het feest en de plannen. Toch kwam onze dochter (8) binnen en zei meteen: "Gefeliciteerd Oma!" Terwijl ze niet eens op die dag jarig was! Belangrijke tip: vertel je kinderen helemaal niks, haha.

Ik had natuurlijk verteld dat ik zogenaamd bij mijn oma was geweest. Mijn moeder vroeg gelukkig: "Je oom was er ook hé". Ik had géén idee of hij daar was maar ik beaamde het maar en was blij dat het antwoord al in haar vraag zat. Later zeiden de kinderen dat ze nog niks hebben gegeten: "Ohh, ook geen koekje bij oma?" was de reactie. "Nee," zeiden ze goudeerlijk. "Oh, nou dan zal ze wel druk zijn geweest." Zó grappig hoe alles zelf ingevuld werd en ze nog altijd totaal geen idee had.

"Je hebt een half uur om je op te knappen"

We waren om 10:45 bij mijn ouders en om 11:30 zouden we weg moeten rijden. "Je hebt een half uur om je op te knappen," verkondigde mijn vader om 11:00. Ik zal de woorden van mijn moeder maar niet herhalen maar de stress was voelbaar. Om 11:30 stapten we in de auto waarnaar mijn ouders achter ons aan reden. Natuurlijk maakten we nog wat bonusrondjes op de rotonde en mijn man deed zijn knipperlicht aan richting de brandweerkazerne die we langs reden, heerlijk flauw.

Verrassingsfeest deel 1: op de boerderij

Mijn ooms, tante en oma waren al aanwezig op de boerderij. Hun auto's stonden ook als enige op het erf en nog had mijn moeder niks door. Wat dat betreft is het wel heel gemakkelijk om haar te verrassen. Op de boerderij aangekomen werd een luid "Lang Zal Ze Leven" gezongen door alle aanwezigen.

We dronken koffie en kregen hier een lekker koek bij en vervolgens kregen we een quiz over koeien. Super leuk en heerlijk een beetje competitief wie het meest zou weten. Ik moest wel enorm lachen toen mijn oom dacht dat een koe 30 liter melk per dag geeft (en dit klopt!) en daarnaast geloofde dat een koe maar 5 liter water per dag drinkt. Hoe dan?!

Na de quiz en koffie, kregen we allemaal een overal aan en laarzen. We kregen een rondleiding op de boerderij, maakten kennis met pasgeboren kalven en vervolgens mochten we knuffelen met de imposante koe Max. De typische knuffelkoe die gewoon rustig lag te chillen en alles wel best vond.

Verrassingsfeest vrouw 60 jaar

Na dit gebeuren kwamen we terug bij de eerdere ruimte waar we een koe mochten gaan schilderen. Ik zag dat het inmiddels al 14:00 was geweest en om 14:30 moesten we vertrekken naar het restaurant. De tijd begon dus te dringen. Ik vertelde dit aan de boerin en ze zette meteen vaart achter het schilderen. De bezigheden op de boerderij zouden 2,5-3 uur duren en ik had zelf gerekend op 2.5 uur waardoor we eigenlijk toch wel wat tijd tekort kwamen voor het mooie.

Koe schilderen verrassingsfeest

Ik gaf toen maar aan dat we tot 14:30 gereserveerd hadden op de boerderij waarnaar mijn vader mooi aanvulde dat we de boerin natuurlijk niet in haar vrije tijd wilde beperken. Mijn tante opperde nog mooi dat ze de boot naar Texel moest halen voor een vervroegde nieuwjaarsborrel. Wat een inspiratie, ze was zo overtuigd dat ik zelfs ging twijfelen. Mijn moeder vond een vervroegde nieuwjaarsborrel wel een bijzonder iets maar mijn tante vulde meteen aan dat de rest anders pas eind januari kon en dat ze dat ook niet gepast vonden.

Het afscheid op de boerderij was dan ook heel abrupt. We hebben heel snel allemaal een koe geschilderd en toen was iedereen opeens weg. Als dit het was dan had ik het best awkward gevonden. Het was wel ontzettend leuk maar het einde voelde gewoon heel onlogisch.

Verrassing deel 2: eten in een restaurant

We spraken weer af dat mijn ouders achter ons aan zouden rijden. Mijn vader zou zich wederom van de domme houden. Toen we op een gegeven moment een rare route naar "hun huis" reden, reageerde mijn moeder verbaasd: "Wat gaan die nou doen?" Mijn vader zei dat we vast Google Maps aan hadden en er een omleiding was. Pas toen we in de buurt van hun favoriete restaurant kwamen, werd het natuurlijk wel duidelijk dat we daar iets zouden gaan doen.

Mijn moeder stapte uit de auto en vroeg: "Wat gaan we nou doen?" Ik zei: "Ik heb honger, we hebben amper geluncht dus ik dacht: we kunnen hier nog wel even wat eten." Mijn moeder liep goedgelovig mee en dacht dat we nog wat zouden eten met ons gezin. Bij het restaurant aangekomen was alles donker, mijn moeder dacht nog wel dat ze gesloten waren. Totdat ze buiten een bord zag met haar naam erop en "Hoera 60 jaar!" erbij. Alsnog dacht ze dat we met zijn zessen wat zouden gaan eten. Binnen aangekomen stond 30 man haar op te wachten en zong uit volle borst voor haar verjaardag. Dit was écht een heel tof en groot verrassingseffect. Heel leuk!

Cadeau voor de 60-jarige

Natuurlijk was het feest het grootste cadeau. Toch wilde ik ook nog iets blijvends geven, naast de herinneringen. Ik koos voor een soort gastenboek met allemaal hartjes waarop iedereen eigenschappen van mijn moeder kon schrijven plus zijn/haar eigen naam. Deze kan een mooi plaatsje krijgen in huis!

Gastenboek 60 jaar