De Meeste Mensen Deugen

De Meeste Mensen Deugen

Een slogan en boektitel die ik een aantal jaar geleden veelvuldig op billboard langs de weg zag staan. De Meeste Mensen Deugen? Een zinnetje dat gemakkelijk blijft hangen en vraagtekens oproept. Vorige week besloot ik dan eindelijk eens in deze materie te duiken en het fascinerende boek van Rutger Bregman te lezen. Overweeg jij ook om dit boek te gaan lezen? Dan hoop ik dat je wat aan mijn recensie hebt.

Recensie boek De Meeste Mensen Deugen

Wie de media en het nieuws volgt, zal ongetwijfeld opmerken met hoeveel negativiteit dit gepaard gaat. Ik ben zelf geen voorstander van het volgen van het nieuws. Eerder schreef ik hier al een blog over: "Het laatste nieuws volgen, waarom zou je dat doen?"

Mijn advies: verwijder je nieuwsapps. Negativiteit trekt aan en dat is logisch als je vanuit het oerbrein redeneert. Mensen zijn namelijk geprogrammeerd om te focussen op negativiteit en potentieel gevaar. Maar is dat nog nodig in de 21e eeuw?

Ik trok jong al de conclusie dat het volgen van nieuws vooral een beeld geeft van een bedorven wereld vol negativiteit. Tegelijkertijd merk ik dat er veel fake nieuws is, partij A beweert X en partij B beweert Y, wat is de waarheid? En is die er? Hoe vaak verschijnen er artikelen die vervolgens ontkracht worden?

Wat als je artikel 1 wel hebt gelezen en artikel 2 mist? Wat voor beeld geeft dit dan over een bevolkingsgroep? En waarom zouden we complete bevolkingsgroepen/groepen over één kam scheren terwijl het bestaat uit allemaal individuen?

Waarom volgen we nieuws als we niet eens weten hoe waar die verhalen zijn? Hoe vaak wordt iets beweert in het nieuws en vervolgens onderuit gehaald? Het nieuws geeft een beeld van de mensheid alsof mensen niet deugen, klopt dit wel en is dit een realistisch beeld?

Psychologische onderzoeken en conclusies

Wat ik mega interessant vind aan deze pil: de uitleg van allerlei bekende psychologische onderzoeken die worden aangehaald. Vanuit mijn studie heb ik ook een stuk psychologie geleerd, mega fascinerend en interessant. Diverse onderzoeken die in het boek werden aangehaald, waren voor mij bekend. De zienswijze op de onderzoeksresultaten van Rutger waren echter nieuw voor mij.

Want Rutger duikt nog dieper in op de onderzoeksresultaten. Is het wel terecht dat deze psychologische onderzoeken een negatief beeld geven van de mensheid? De schrijver kon keer op keer nieuwe, verhelderende conclusies trekken: De Meeste Mensen Deugen.

💡
Ook hierbij stel ik wederom voor mijzelf de vraag: wat is waar? Onderzoeker A beweert dat mensen slecht zijn, Onderzoeker B weerlegt dit. Ik blijf zelf kritisch bij wat ik voor waar aanneem. Ik ben daarbij voorstander om naar argumenten en verklaringen te luisteren van beide partijen en hier mijn eigen conclusie uit te trekken. Niet zomaar iets voor waar aannemen. Doorslaggevend voor mij is vervolgens wat het meest logisch en passend voelt en klinkt. Ook neem ik mee wat eventueel eigenbelang is voor de onderzoeker, heeft dit mogelijk de onderzoeks"resultaten" beïnvloed? Vervolgens trek ik mijn eigen conclusies en heb ik mijn waarheid. Blijf altijd zelf nadenken.

Het boek vertelt over het gedrag van mensen en waar dit gedrag vandaan komt. Mensen zijn tot verschrikkelijke dingen in staat, maar wat is de beweegreden daarachter? Waarom worden oorlogen gevoerd terwijl vijanden bij WOI één dag voor Kerst nog op elkaar schoten en tijdens Kerst nader tot elkaar kwamen en konden ervaren dat de tegenpartij ook bestond uit gewoon mensen die eigenlijk erg leuk en aardig blijken te zijn.

Fascinerend.

Positiviteit geeft positiviteit

Een mooi voorbeeld dat in het boek wordt aangehaald is die van een gevangenis in Noorwegen. Een gevangenis op eiland Bastøy, dat naast een gevangenis ook een natuurgebied is. Gevangenen hebben hier veel vrijheid en als ze willen zouden ze zelfs kunnen vluchten. Dit is slechts 2 keer gebeurd in 11 jaar tijd. De gevangenen werken en hebben veel vrijheid. Ze worden als normale mensen behandeld en het eiland zorgt voor een afspiegeling van de rest van het land. Succesvol blijkt deze formule. Slechts 16% valt in herhaling. Ter vergelijk: in Nederland is de kans op recidive 46%. Voeden met het goede blijkt dus effectiever dan mensen straffen en neerbuigend of kleinerend te behandelen.

Is het boek een aanrader?

Ik zou het je willen aanraden om dit boek te lezen. Er komen heel interessante onderzoeken aan bod en het bijbehorende gedrag van de mensen. Ook geeft het een andere kijk op de reden van het menselijk handelen.  

Deze recensie is in een notendopje waar dit 528 pagina tellende boek over gaat. Het boek geeft je een kijkje in de mensheid zoals dat normaliter niet naar voren wordt gebracht. Voor altijd zou ik zeggen: lees het, overweeg wat er gezegd wordt en trek je eigen conclusies. De waarheid kan over zo'n dun lijntje gaan en totaal anders uitvallen.

Nog meer inspirerende boeken?

Wil je lekker op de bank kruipen met nog meer inspirerende boeken? Op deze pagina tref je andere aanraders:

Verzoek: Deze blog bevat geen gesponsorde content. Wel ontvang ik een kleine commissie als je via de linkjes in deze blog iets koopt. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.