Waarom zou je het nieuws volgen?

Mijn hoofd stroomt over van ideeën en content die ik wil delen. Tussen de chaos van mogelijkheden en onderwerpen, probeer ik structuur te vinden. Wat is op dit moment het belangrijkste om op te pakken? Tegen mijn directe verwachting in, ontvang ik berichten van mensen dat ze zich herkennen in mijn blogs/columns, dat ik gelijk heb en dat ze het fijn vinden om mijn verhalen te lezen. Het geeft mij energie en de bevestiging dat ik aan het doen ben wat ik moet en wil doen: positiviteit toevoegen, kennis delen en daarmee mensen helpen. Vandaag: het laatste nieuws volgen? Waarom zou je dat doen?

De cijfers: hoeveel mensen volgt dagelijks het nieuws?

Ik vind het best schokkend, heb je enig idee hoeveel nieuwsapps Nederlanders gemiddeld gebruiken? Vijf! Ik weet persoonlijk niet eens vijf nieuwsapps op te noemen maar volgens onderzoek van de Nationale Nieuwsapp Monitor zijn dit de werkelijke cijfers in 2022. En hoeveel mensen dan het nieuws dagelijks volgen? Twaalf miljoen! Nagaande dat jonge kinderen en baby's het nieuws nog niet zullen lezen, is twaalf miljoen toch echt wel een enorm aantal te noemen.

Het nieuws volgen is heel normaal?

Op de één of andere manier lijkt het normaal gevonden te worden dat je het nieuws volgt. Sterker nog: op het vwo werd het de leerlingen verplicht het nieuws te volgen, wij kregen hier zelfs toetsen over! Ik vond dit raar, ik wilde mezelf niet bezig houden met het nieuws en alle ellende die op de wereld speelt. Eigenzinnig als ik toen al was, besloot ik daarom dus ook niet mee te doen. Dan maar een dikke onvoldoende, keer op keer. Zodra ik de toets onder mijn neus geschoven kreeg, had ik werkelijk geen idee waar alle vragen betrekking op hadden, ik vulde wel alles braaf in maar die docent moet bij vele antwoorden fronsend hebben gekeken. Jammer dan.

Ik vind het niet normaal om het nieuws te volgen.

Denk je dat het vanuit de natuur gezien normaal is om te weten wat er over de gehele wereld speelt? Ik weet van niet. Natuurlijk wisten mensen vroeger niet wat er aan de andere kant van de wereld gebeurde! Hoe zouden ze dat überhaupt moeten weten als ze pas in 1492 Amerika ontdekten? Mensen consumeren zóveel nieuws wat niks positiefs toevoegt in hun direct omgeving. Natuurlijk mag je globaal weten wat er speelt, maar dagelijks het nieuws volgen is écht niet nodig.

De negatieve invloed van het volgen van nieuws

Nieuws heet niet voor niks nieuws het zijn daarmee berichten die anders zijn dan anders. Toch líjkt het dat de wereld een verrotte bedoeling is indien je veel nieuws consumeert. Hetgeen waar je zoveel over leest, wordt door jouw brein aangenomen als de norm, de waarheid, de ellende over de hele wereld. Kijk je echter jouw straat in, of naar het park om de hoek, wat zie je dan werkelijk? Komt dit, directe live-beeld, overeen met hetgeen waar je keer op keer over leest in de media? Of is het toch wel een wereld van verschil?

Negativiteit omzetten in positiviteit

Je hebt zoveel meer in de hand dan je zelf misschien zou denken. Ga voor jezelf eens na:

  • Hoe vaak volg jij het nieuws?
  • Hoe vaak word jij blij van het nieuws?
  • Wat voegt het volgen van nieuws voor jou toe?
  • Wat heb je daadwerkelijk gemist toen je even het nieuws niet volgde?
  • Wat was daarvan het gevolg op jou?
  • Vertrouw jij de nieuwsbronnen?
  • Is het nieuws een afspiegeling van de werkelijkheid in jouw directe omgeving?

Ik voorspel weinig bevredigende antwoorden.

Verwijder je nieuwsapps!

Mijn tip: verwijder je nieuwsapps! Waarom zou het vreemd zijn om het nieuws niet te volgen? Hoe vaak krijg jij een positieve boost zodra je het nieuws geraadpleegd hebt?

Ik kijk het liefst wat een positieve bijdrage levert aan mijn leven en nieuwsapps horen daar zeker niet bij. Kijk liever rond in je direct omgeving en geef je viervoeter wat meer liefde.

Vind je het wel fijn om te lezen, over van alles en nog wat? Dan ben je bij AltijdWat natuurlijk sowieso aan het juiste adres.

Meer lezen over zaken waar jij wel invloed op hebt? Lees dan eens over de Cirkel van Invloed:

De Cirkel van Invloed voor een pro-actief leven
Wat is de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid? Hoe zorgt je voor meer pro-activiteit in je leven? Voorbeelden en tips lees je hier.