Wat is Intermittent Fasting?

Bij Intermittent Fasting eet je voor langere periode niet. Er zijn veel verschillende modellen voor Intermittent Fasten waaronder de 18/6 methode. Dit houdt in dat je 18 uur van de dag niet eet en 6 uur wel. Andere methoden zijn bijvoorbeeld 1 of 2 dagen in de week niks eten en het meest bekend is de 16/8 methode waarbij je dus 16 uur van de dag niet eet en 8 uur wel.

Intermittent Fasting: de 16/8 methode

Mijn man ontbijt dus nooit. Voor mij was dat vrijwel ondenkbaar want ik ben mijn hele leven al gewend om te ontbijten. Nadat ik mezelf steeds meer ging verdiepen in Intermittent Fasting, wilde ik het toch eens serieus gaan proberen. Ik besloot dat mijn laatste hap er voor 18:00 in moest zitten en dat ik vervolgens om 10:00 kon gaan ontbijten. Dit hield dus de vasten methode in van 16/8: 16 uur per dag niet eten en 8 uur per dag wel eten.

De 18/6 methode en sporten

Ik sport doorgaans 3x per week en het viel mij op dat het vasten mij al helemaal goed afging zodra ik in de avond ging sporten. Voor 18:00 zorgde ik ervoor dat het avondeten erin zat om vervolgens in de avond naar de sportschool te gaan. In de ochtend merkte ik geen honger-gevoel en die 10:00 kon ik hierdoor met gemak halen.

Autografie bij Intermittent Fasting

Met een app hield ik bij hoelang ik aan het vasten was. Ondanks dat ik het zelf best wist, vond ik het fijn om te zien wat er in mijn lichaam gebeurde tijdens het vasten. Zo merkte ik ook op dat mijn lichaam in Autografie-modus zat. Dit houdt in dat je lichaam oude en kapotte cellen opruimt. Interessant! Ik merkte dat ik de behoefte voelde om mijn lichaam nog meer kans te geven om ouwe zooi op te ruimen en daardoor vond ik het zonde om die eerste maaltijd om 10:00 al te nuttigen. Zodoende ontstond het idee om een ander model te gaan hanteren: de 18/6 methode!

Intermittent Fasting: de 18/6 methode

Ik was er zelf ook verbaasd over dat de 16/8 methode mij eigenlijk ontzettend gemakkelijk af ging. Sowieso eten wij nooit toetjes, ik denk dat dat sowieso al scheelt. Ik ben er alleen meer op gaan letten dat we op tijd zouden avondeten zodat het vasten om 18:00 ook echt kon beginnen. Misschien is dat wel de grootste aanpassing geweest omdat we ook wel eens later aan het avondeten zaten.

Ik besloot de klok in de avond gelijk te houden: de laatste hap moest erin zitten voor 18:00. Dat lukte al prima en was ook heel goed te doen. De eerste maaltijd in de ochtend zou er dan om 12:00 in mogen. Omdat ik al snel gewend was om te gaan ontbijten na 10:00, vielen die 2 uur extra enorm mee. Ondanks, of vooral dankzij het sporten in de avond. Na het sporten heb ik sowieso nooit honger of trek, ook de volgende ochtend niet.

Ik begin nu dus eigenlijk te eten rond lunchtijd: 12:00. Hierdoor eet ik eigenlijk 2 maaltijden per dag. Ik zorg dat ik flinke maaltijden neem zodat het goed vult. Dit voorkomt dat je tussendoor trek krijg in van alles.

Hoe bevalt de 18/6 methode?

Héél goed! Ik heb eerder wel eens 36 uur gevast maar ik moet zeggen dat ik dat lastig te rijmen vind met sporten. Ik ben dan toch huiverig dat het sporten me niet goed gaat bekomen na zo lang met een lege maag rond te huppelen. Ik had gedacht dat de 16/8 methode dan misschien haalbaar zou zijn maar ik merk nu dat de 18/6 methode mij het best past en het meest motiverend werkt. En ja: dat verbaast mij! Ik was er eigenlijk van overtuigd dat het ontbijt heilig voor mij zou zijn maar ik mis het totaal niet!

Gerichte voedingskeuzes

Ik ben barslecht in het bedenken van maaltijden. Om drie keer per dag iets te bedenken om te eten, vind ik dan ook echt een (verschrikkelijke) uitdaging. Ik merk dat het mij veel makkelijker afgaat om 2x per dag iets te bereiden en dat ik dan ook meer gemotiveerd ben om daadwerkelijk iets gezonds neer te zetten. Ik maak de uitgebreide lunch met gemak zoals een tonijnsalade of een pokebowl. Iets wat ik voorheen echt niet in de vroege morgen zou gaan bereiden. Ik zorg ook dat ik echt verzadigd ben om te voorkomen dat je de hele dag door van alles eet.

Leestip

Ik vind het heel interessant om te lezen over Intermittent Fasten en de gezondheidsvoordelen hiervan. Door hier meer kennis over te hebben, kun je ook een stuk gemotiveerder aan de slag gaan. Overweeg jij ook om Intermittend Fasten te doen en wil je ontdekken welke methode het best bij jou past? Lees je dan vooral in over dit onderwerp om goed van start te kunnen gaan. Vergeet niet: nieuwe gewoonten aanleren kost tijd!