Wat is vasten?

Bij vasten eet je langere periode niet. Uiteraard zorg je er wel voor dat je vloeistof binnen krijg. Je kunt vasten ook als dieet doen.

Verschillende modellen om te vasten

Je hebt diverse modellen om te vasten. De twee meest bekende modellen zijn de 16-8 methode en één dag tot meerdere dagen vasten.

De 16-8 vasten methode

Het meest bekend is de 16-8 methode. Hierbij eet je 16 uur niet en 8 uur wel, dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd. Je eet bijvoorbeeld om 20:00 uur voor het laatst en de volgende dag begin je weer met eten om 12:00 uur. Eigenlijk sla je hierbij dus het ontbijt over. Je kunt dit zo implementeren in je leven en je standaard eetstijl van maken.

Meer dan 36 uur vasten

Een andere bekende methode is om 36 uur niet te eten. Hierbij eet je op dag 1 je laatste avondmaaltijd en vervolgens eet je één dag niet en op de 3e dag in de ochtend ga je weer ontbijten.

Andere modellen om te vasten

Er zijn nog heel veel andere modellen om te vasten, zoals 12-12, om de dag vasten en nog diverse andere methoden.

Gezondheidsvoordelen van vasten

Ik heb veel gelezen over vasten en ik ben erachter gekomen dat de meningen over vasten en de verschillende modellen, erg wisselend zijn. Als je ook wilt gaan vasten, bepaal dan voor jezelf of het voor jou geschikt is en/of overleg met je huisarts.

Ik ben voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat vasten gezondheidsvoordelen voor mij kan hebben. Ik hou er zelf van om te kijken vanuit de natuur, wat logisch is. Ik vind het logisch dat mensen vroeger niet iedere dag te eten hadden. Voor mijn gevoel sta ik dus dichtbij de natuur als ik een langere periode vast.

Mijn ervaring na 36 uur vasten

Ik vind de duidelijkheid van vasten heel fijn: je eet gewoonweg niet en klaar. Je hoeft verder nergens over na te denken. Ik heb ook de 16-8 methode geprobeerd maar ik ben simpelweg echt een ontbijter. Omdat ik vaak sport, heb ik in de ochtend ook echt behoefte om te eten en vind ik het niet fijn om mijn ontbijt over te slaan.

Zaterdagavond heb ik voor het laatst gegeten en het is nu maandagochtend.

Sporten op een nuchtere maag

Zondagochtend ben ik begonnen in de sportschool, eerst 10 minuten op de crosstrainer, 10 minuten fietsen en daarna aan de slag geweest op fitness apparaten. Iets dat ik niet heel intensief vind maar waar wel spiergroepen mee getraind worden. Ik had overigens nooit gedacht dit leuk te gaan vinden, maar het is toch echt zo.

Ik ben dus met een nuchtere maag gaan sporten en omdat dit geen intensieve sport is, vond ik het helemaal perfect gaan. Ik had zelfs minder honger toen ik thuis kwam na het sporten.

Vasten ervaring in de eerste 24 uur

De rest van de dag verliep ook perfect. Ik heb vrijwel geen honger gehad, soms begon mijn maag te knorren maar ik vond het heel eenvoudig om vol te houden. Een ander voordeel is dat ik niet hoef te koken. Ik vind koken vaak totaal niet leuk en nu moet mijn man wel voor het eten zorgen omdat het natuurlijk niet zo aardig is als ik moet koken en niet mee kan eten. Afijn, het resulteerde erin dat mijn gezin pizza ging halen en eten. Ik ben toen wel boven blijven zitten omdat ik aan het werk was en ik het ook weer niet nodig vond om de heerlijke pizza-lucht te inhaleren.

In de avond merkte ik dat ik wel meer over eten na ging denken. Ik was onze vakantie aan het uitpluizen en ik betrapte mezelf erop dat ik ging kijken welke restaurants er in de omgeving waren. Toen ik hier zo'n kwartier mee bezig was, moest ik hier wel om lachen en ben ik maar wat nuttigere dingen gaan uitzoeken.

Vasten ervaring na 36 uur

Het is inmiddels maandagochtend en ik heb inmiddels 36 uur niet gegeten. Daar waar ik normaliter mijn ontbijt niet wil overslaan, heb ik eigenlijk nog altijd geen honger en wordt het vasten dus eigenlijk makkelijker in plaats van moeilijker.

Vasten verlengen naar 60 uur vasten

Mijn plan is om het vasten door te zetten tot morgenochtend. Ik heb dan 60 uur niets gegeten. Ik geloof zeker de gezondheidsvoordelen die anderen hiervoor noemen. Ik zorg er natuurlijk ook voor dat ik veel water en thee drink want dat is wel ontzettend belangrijk. Ik heb verder helemaal geen kwaaltjes, geen hoofdpijn, ik ben niet vermoeid en ik voel mezelf ook niet bijzonder slap. Wel zorg ik ervoor dat ik vandaag niet ga sporten, dat lijkt mij niet prettig. Morgenavond staat Zumba op de planning!

Coaching en psychologie - AltijdWat
Coaching en psychologie, het fascineert mij. Ik lees en leer hier graag over en vertaal dit naar blogs die voor een breed publiek toegankelijk zijn.