De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed

Tijdens mijn studie Human Resource Management kreeg ik zeer diverse vakken, zo bestond een ruim deel van de opleiding ook uit Psychologie. Een zeer interessant ontwerp waarbij ik boeken vol interesse heb gelezen. Wat mij misschien wel het meest is bijgebleven is de Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed die aan bod kwamen in het geweldige boek De Zeven Eigenschappen voor succes in je leven van Stephen Covey. Ik vind dit boek zo goed dat ik het ook wel eens aan iemand cadeau heb gedaan. Deze cirkel bevat zoveel wijsheden en mogelijkheden tot succes in je leven, dat ik je in deze blog wil proberen uit te leggen wat deze cirkel betekent en hoe je het kunt toepassen in je leven.

De Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed uitgelegd

De Cirkel van Invloed voor een pro-actief leven

Binnen de Cirkel van Betrokkenheid zitten alle aspecten waarbij jij betrokken bent. Denk aan zaken zoals je familie en vrienden, je werk en je sport. Binnen die Cirkel van Betrokkenheid, zit de Cirkel van Invloed. Binnen deze cirkel zit alles waar jij invloed op uit kunt oefenen.

Cirkel van Betrokkenheid: reactieve mensen

Reactieve mensen zijn vooral actief in de Cirkel van Betrokkenheid, zij laten hun geluk en gemoedstoestand afhangen van de omstandigheden. Het is het type mens dat het zich erg kan aantrekken dat het de hele dag regent. Deze mensen voelen zich afhankelijk van de omstandigheden. De focus ligt op zaken waar zij niks aan kunnen veranderen. Hoe meer actief je bent in de Cirkel van Betrokkenheid, hoe kleiner je Cirkel van Invloed zal zijn.

De Cirkel van Betrokkenheid domineert

Cirkel van Invloed: pro-actieve mensen

Pro-actieve mensen zijn hoofdzakelijk actief in de Cirkel van Invloed. Dit zijn mensen die zelf de regie in handen nemen, hun eigen keuzes maken en open staan om te kijken naar diverse alternatieven die meer geluk brengen. Zij handelen pro-actief en onafhankelijk. Hoe groter de Cirkel van Invloed, hoe kleiner de Cirkel van Betrokkenheid.

De Cirkel van Invloed domineert

Voorbeeld van de Cirkel van Betrokkenheid en de Cirkel van Invloed

Het grootste verschil zit dus in de manier hoe je zaken aanvliegt: stel je jezelf afhankelijk op als slachtoffer van de situatie? Of kijk je vooral wat er binnen jouw mogelijkheden ligt in die situatie om de situatie zo fijn mogelijk te maken of veranderen?

Situatie-voorbeeld Een eenvoudig voorbeeld: door een nare val heb je je been gebroken, terwijl je net zo'n zin had om veel te wandelen in de vakantie.

Handelen vanuit de Cirkel van Betrokkenheid
Indien je heel actief bent in de Cirkel van Betrokkenheid, zul je jezelf vooral slachtoffer voelen van de situatie. Dat mij dit toch moet overkomen, nu kan ik niet meer wandelen, ik heb helemaal geen zin meer in de vakantie, nu kan ik nergens meer naartoe.

Handelen vanuit de Cirkel van Invloed
Ben je vooral actief in de Cirkel van Invloed, dan grijp je deze situatie pro-actief aan. Wandelen is nu dan wel geen optie maar ik kan vast met krukken vooruit, eigenlijk is dit de uitgelezen kans om eens te wandelen met mijn oma die ook niet zo'n hoog tempo heeft. En die kinderen vinden het super leuk om samen een rolstoel vooruit te duwen, wat zullen ze een schik hebben. Ik zou ook wat mensen op de koffie kunnen uitnodigen op ziekenbezoek, ze vinden het vast geen probleem om voor mij de koffie te zetten.

Vrijheid dankzij de Cirkel van Invloed

De Cirkel van Invloed, het effect ervan op mijn leven

Ikzelf ben al jaren bekend met de Cirkel van Invloed en toen deze materie nieuw voor mij was, merkte ik dat het best ingewikkeld kan zijn om daadwerkelijk te voelen dat je zoveel invloed kunt hebben op je leven. Als je jezelf voor het eerst verdiept in de Cirkel van Invloed, gun het jezelf dan vooral om deze materie goed tot je te nemen in plaats van het te ingewikkeld of 'ver van je bed' te vinden en er vervolgens niks mee te doen. De Cirkel van Invloed heeft mij ontzettend veel gebracht en ik gun dat eenieder.

Inmiddels zit deze theorie vastgebrand in mijn leven: ik ben niet graag afhankelijk en zodoende heb ik mezelf geleerd om de Cirkel van Invloed zo groot mogelijk te maken. Ik handel pro-actief en laat anderen en/of situaties zo min mogelijk invloed hebben op mijn gemoedstoestand.

Voorbeeld van de Cirkel van Invloed

Ik werk graag met het uitleg via voorbeelden, zeer recent had ik weer te maken met een situatie waarbij de Cirkel van Invloed van toepassing was. Sterker nog: dankzij de Cirkel van Invloed, lees jij nu deze tekst.

Naast het schrijven op deze website, ben ik interieurstylist en ben ik actief op Instagram onder de naam Interikleur. In 2022 startte ik met zo'n 1000 volgers en in augustus tikte ik de 10.000 volgers aan. Vlak voor de zomervakantie had ik een bereik van een half miljoen accounts per maand. Een half miljoen!

Daarna werd mijn bereik echter lager en lager waarbij ik tegen het eind van het jaar nog maar een bereik over had van 26.000 accounts per maand. Zelf had ik niks veranderd, mijn content was nog altijd net zo professioneel en ik bleef actief op dit platform. Zo snel als je kunt groeien, zo snel kan het ook inkakken. Bij Instagram ben je afhankelijk van het algoritme dat op mysterieuze wijze bepaalt of jouw pagina wordt opgepikt, of niet. Tot augustus was het helder dat ik in de loop zat, soms kwamen en 1000 volgers bij binnen één week. Inmiddels zit ik al maanden op hetzelfde aantal volgers en ben ik blijkbaar minder goed vindbaar voor een groot publiek.

Ik werd mij er steeds meer van bewust, dat ik afhankelijk was van een app, dat Instagram bepaalde hoeveel mensen (en dus: potentiële klanten) mijn pagina zouden gaan vinden. Het stond mij tegen. Bij mijn belangrijkste waarden staan autonomie en onafhankelijkheid zeer hoog. Nu was ik zeer afhankelijk van een app, iets dat ik totaal niet wilde. Het leek of de Cirkel van Betrokkenheid groeide en dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren.

Het leek of de Cirkel van Betrokkenheid groeide en dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren.

Ik wilde geen gedag zeggen van Instagram want ik vind het nog altijd leuk om content te delen en mensen te inspireren en spreken. Wel wilde ik minder tijd in deze app steken zonder dat ik minder content zou produceren. Wat lag in mijn Cirkel van Invloed om hier verandering in te brengen? Ik ben op zoek gegaan naar een systeem om mijn content vooruit te plannen, zo hoefde ik niet elke dag een post te typen op mijn mobiel maar kon ik tijd nemen wanneer ik zin had, om mijn content via mijn laptop klaar te zetten. Dit scheelt aanzienlijk in tijd die ik beter elders kon spenderen. Het andere voordeel was dat ik alleen nog actief zou zijn op momenten dat ik dat echt zelf wilde, in plaats van dat het als moeten zou voelen.

Daarnaast ben ik het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk gaan luisteren en kwam tot de conclusie dat ik onafhankelijk wilde zijn van Instagram en mijn succes zelf in de hand wilde hebben: ik wilde schrijven. Ontelbaar artikelen schrijven over alles wat mij inspireert, een positief platform waar mensen AltijdWat te lezen hebben. Ik wilde mijn kennis verder uitbreiden, meer lezen over psychologie en mijn opgedane kennis delen met mijn publiek.

Zie jij dat ik de Cirkel van Invloed heb toegepast?

Zie jij wat ik gedaan heb? Ik had ervoor kunnen kiezen om in de Cirkel van Betrokkenheid te blijven ronddwalen. Mezelf afhankelijk voelen, balen van het algoritme van Instagram waar niemand iets van begrijpt, ik had boos kunnen worden dat mijn professionele foto's het moeten afleggen tegen mobiele kiekjes van anderen. Ik had in zak en as kunnen zitten omdat andere accounts ontzettend veel reacties en volgers kregen en ik niet meer. Ik had ervoor kunnen kiezen om geld te spenderen aan Instagram om zo betalenderwijs wellicht meer mensen te kunnen bereiken, maar wanneer houdt dit dan op en sta ik daar achter? Ik had ook ervoor kunnen kiezen om nòg meer tijd te spenderen aan Instagram en dan maar hopen dat Instagram mij aardig genoeg zou vinden om mijn content weer aan meer publiek te tonen.

Ik koos anders: minder tijd spenderen aan deze app en focussen op hetgeen mij wel energie geeft: artikelen schrijven, een nieuw, positief platform oprichten waar ik zelf de invloed heb: mijn Cirkel van Invloed vergroten. Geen slachtoffer zijn van de situatie, mijn eigen kracht vinden en tijd stoppen in iets waar ik wel invloed op heb: waar ik vertrouwen in heb. Mijn intrinsieke motivatie volgen: schrijven, mensen inspireren. Doen waar ik blij van word. Ik heb een negatieve situatie omgebogen naar een positieve. Wat wordt jouw eerste stap om jouw Cirkel van Invloed te vergroten?

Meer leren over de Cirkel van Invloed?

Interessante materie? Ik heb een aantal lees-tips waarbij jij nog meer kunt leren over de Cirkel van Invloed: