Intrinsieke motivatie voor je werk

Werk jij vanuit jouw Intrinsieke Motivatie? Of werk je voor de beloning, je inkomsten, je stabiliteit? Onbewust maar wellicht bewuster dan ik mij bewust van was (volg je het nog?) heb ik altijd vanuit Intrinsieke Motivatie gewerkt.

Wat is Intrinsieke Motivatie en wat is Extrinsieke Motivatie?

Het begrip Intrinsieke Motivatie kwam mij als eerst ten gehore op het hbo. Wellicht had ik de term eerder gehoord maar het was één van de onderwerpen die aan bod kwam bij het vak Psychologie. Meteen vond ik de term fascinerend. Intrinsieke Motivatie houdt in dat je iets doet omdat je dit vanuit jezelf zo leuk vindt, dat je het puur en alleen al daar voor doet.

Je hebt ook Extrinsieke Motivatie en dat houdt in dat je iets doet omdat externe factoren het interessant maken. Bijvoorbeeld: salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden.

Werken vanuit Extrinsieke Motivatie

In mijn jeugd heb ik veel te veel voorbeelden gezien van volwassenen die werkten vanuit Extrinsieke Motivatie. Uitspraken die dit typeren:

 • Werken hoort nou eenmaal;
 • Ik ben blij als het weekend is;
 • Nog x jaar tot mijn pensioen;
 • Ik heb heerlijk wat uurtjes eerder kunnen stoppen;
 • Mijn arbeidsvoorwaarden zijn goed, daarom blijf ik;
 • Ik heb een vast contract, dat geef ik natuurlijk niet op;
 • Ik werk al 20 jaar voor dezelfde baas, dit staat goed op mijn cv.

Stuk voor stuk uitspraken waar ik mezelf over verbaasde. Waarom zou je zoveel uur van je leven ergens spenderen, als je het motiveert om externe factoren? Ik kon dat nooit begrijpen. Als ik mijn vraagtekens vervolgens kenbaar maakte dan waren dit de reacties:

 • Maar baanzekerheid is zo belangrijk;
 • Ik ben kostwinnaar, ik kan niet anders.

Geloof me: ik snap dat. Maar helemaal begrijpen doe ik het niet. Want sluit het één het ander uit?

Werken vanuit Intrinsieke Motivatie

Onbewust, of wellicht bewuster dan ik dacht, heb ik altijd gewerkt vanuit Intrinsieke Motivatie. Ik vond mijn banen leuk, ik vond het fijn om wat nieuws te leren en zo mijn horizon te verbreden. Tegelijkertijd: als ik mijn baan niet meer leuk vond, dan nam ik ontslag. Keer op keer met het volste vertrouwen dat ik wel weer een andere functie elders zou vinden. En dat klopte. Één keer heb ik ontslag moeten nemen om een externe factor: we gingen verhuizen naar de andere kant van het land. Hierbij heb ik mijn toffe, veelzijdige baan moeten opzeggen.

Ook toen kwam er een nieuwe functie op mijn pad. Ik solliciteerde voor een soortgelijke baan en uit de 402(!) sollicitanten werd ik gekozen. Om vervolgens na een jaar mijn ontslag in te dienen want mijn team, dat was er eentje waar ik erg ongelukkig van werd. Ik kon niet aarden in een roddelcultuur. Waarom mezelf langer kwellen in een omgeving waar ik me niet fijn voelde? Door ontslag te nemen, openen elders weer deuren.

Mijn redenen om ontslag te nemen

Ik heb behoorlijk veel diverse banen gehad en daarbij veel verschillende werkgevers. Heel vaak vond ik mijn functie in het begin leuk maar zodra het nieuwe eraf was, ging dit ten kosten van mijn werkplezier. Later ben ik erachter gekomen dat ik hoogbegaafd ben, hoogstwaarschijnlijk ligt dit ook ten grondslag aan mijn diverse loopbaan.

Voor mij waren dit redenen om ontslag te nemen:

 • Mijn werk voelde niet integer: Ik werkte voor een goed doel en merkte dat er veel aan de strijkstok bleef hangen als ik keek naar mijn eigen salaris en naar het feit wat alle managers boven mij zouden moeten verdienen. Integriteit is voor mij een heilig goed en dit bedrijf sloot hier voor mij niet bij aan.
 • Mijn werk bood geen uitdaging meer: Ik vind het fijn om iets nieuws te leren en mezelf op deze manier uit te dagen. Toen ik ervaarde dat ik eigenlijk steeds hetzelfde aan het doen was, was mijn werkplezier ver te zoeken. Gevolg: ik diende mijn ontslag in.
 • Te weinig vrijheid: Ik wilde verlof opnemen voor een lang weekend om mee te kunnen met mijn man naar zijn baan in Schotland. Dit kon niet gerealiseerd worden. Mijn vrijheid is voor mij heel belangrijk, de strikte roosters en hoeveelheid uren dat ik vrij moest houden voor inroostering ging tegen mijn waarden in. Dit was gecombineerd met de herhaling in de functie die mij tegen ging staan. Ik nam ontslag en ging mee naar Schotland.
 • Geen fijn team: Zoals ik net aangaf werd ik uit 402 sollicitanten gekozen uit een lang sollicitatieproces. Ja, ik voelde mezelf wel een tikkeltje bezwaard om na een jaar al ontslag te nemen. Zoveel mensen wilden deze baan en ik was net ingewerkt. Toch vond ik de sfeer op het werk en de manier van communiceren verschrikkelijk en ik begreep daar helemaal niks van. Ik koos voor mezelf en nam ontslag.
 • De manager die mij niet kende maar wel oordeelde: Ik had een manager die mij niet kende maar mij wel beoordeelde. Op de werkvloer was niemand positief over deze manager. Tijdens mijn functioneringsgesprek werd mij te kennen gegeven dat er, zoals bij iedereen, natuurlijk verbetering nodig was. Ik was met stomheid geslagen. Waar was dit op gebaseerd? Dit heeft ook met hoogbegaafdheid te maken: hb'ers kunnen erg slecht tegen autoriteit. Toen ik later ook nog beknibbeld werd op mijn vrijheid, maakte ik mijn keuze: ik nam ontslag.

Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties die niet bij mij pasten. Ben ik dan kritisch? Ja, en nee. Ja, ik ben kritisch. Maar! Ik kies voor mijn eigen geluk. Ik wil mijn tijd indelen op een manier die bij mij past. Kun je te kritisch genoemd worden als je kiest voor je eigen geluk? Door van banen te wisselen ben ik er steeds meer achter gekomen wat bij mij past en waarom.

Beginnen als ZZP'er

Nadat ik er, op 30-jarige leeftijd, achter kwam dat ik hoogbegaafd ben, werd alles een stuk eenvoudiger. Opeens ging ik begrijpen waarom ik vaak vastliep op mijn werk, ontslag nam als het nieuwe eraf was en waarom ik regelmatig in moeite had met mijn managers.

Mijn oplossing bleek een gouden keuze: ik begon voor mezelf. Ik nam weer eens ontslag, besloot mezelf te leren programmeren, maakte mijn eigen website en begon met werken als interieurstylist en blogger. Nu ik ZZP'er ben, kan ik helemaal zelf bepalen wat mijn werkzaamheden zijn en wanneer ik deze uitvoer. Mijn motivatie is 100% intrinsiek want ik heb besloten: ik doe wat ik leuk vind.

Mijn motivatie is 100% intrinsiek want ik heb besloten: ik doe wat ik leuk vind.

Deze vrijheid past zo goed bij me. Geen managers die bepalen wanneer ik vrij krijg, geen beoordelingsgesprekken van iemand die mij amper kent, geen collega's die achter je rug om roddelen, geen eindeloze herhaling van werkzaamheden. Ik kies geheel zelf hoe ik mijn tijd indeel. Dankzij deze creatieve vrijheid besluit ik steeds meer diverse werkzaamheden uit te voeren. Wat doe ik nu zoal in mijn bedrijf?

 • Ik maak 3D interieurontwerpen met SketchUp: Een programma waarbij ik in een flow kom én dit programma is zo breed dat ik kan blijven leren;
 • Ik geef face to face interieuradvies: Dit is weer heel leuk voor de sociale interactie met klanten;
 • Ik ben interieurblogger: Ik geniet ervan om anderen te inspireren en natuurlijk vind ik het fijn om te schrijven. Hierom ben ik actief Interieurblogger op interikleur.com.
 • Ik ben fotograaf: Iets dat ik al 18 jaar met heel veel plezier doe: fotograferen. Iets dat mij nooit verveelt, ik ben soms dagelijks achter mijn camera te vinden maar minstens wekelijks. Ik doe fotoshoots maar natuurlijk zet ik mijn foto's ook in voor Instagram.
 • Ik ben Content Creator: Ik werk veel samen met diverse interieurgerelateerde bedrijven om hun mooie content vast te leggen met mijn professionele foto's.
 • Ik klus om anderen te inspireren: En natuurlijk omdat ik het zelf ontzettend leuk vind, dol ben op veranderingen en graag dingen creëer. Zo heb ik ook de 1e prijs gewonnen voor de leukste IKEA Hacks.
 • Ik ontwerp en maak woonaccessoires en decoratie: Ik heb leren werken met zowel SketchUp als Affinity Designer om zo woonaccessoires en meubels te ontwerpen en maken. Momenteel staat dit op een lager pitje maar er komt ongetwijfeld een webshop met mijn ontworpen producten zoals mijn zelfontworpen klok die al in menig huishouden hangt.

Bovenstaande werkzaamheden heb ik uitgebreid nadat ik merkte dat ik meer variatie wilde. Omdat ik mezelf hiervoor open stelde, kwam ik met het geweldige idee om te beginnen met AltijdWat.

 • Ik ben inspirerend blogger: Ik blog over alles wat ik interessant vind om te delen met als enige regel: het moet positief geladen zijn. AltijdWat geeft mij de vrijheid te bloggen over alles wat ik maar wil.
 • Ik schrijf en ontwerp reisgidsen: Toen ik merkte dat mijn reisblogs veelvuldig gelezen worden, heb ik besloten reisgidsen te gaan schrijven en ontwerpen. Dit is een creatief proces met veel precisiewerk waar ik veel lof over ontvang.
 • Ik werk samen met diverse bedrijven: Voor AltijdWat mag ik regelmatig de dingen ondernemen. Ik werk graag samen met bedrijven waar je leuke uitjes kunt doen of kunt overnachten.
 • Ik ben bezig met het maken van moordspellen: Een ingeving van afgelopen vakantie: mijn eigen moordspellen ontwerpen. Een moordspel is een soortvan Wie Is de Mol maar dan: wie is de moordenaar. Je kunt dit spelen met een groep waarbij iedereen een rol krijgt toebedeeld.

Zie je wat een diverse werkzaamheden ik nu heb? Had ik dit ook voor elkaar gekregen als ik bij één bedrijf was blijven werken? Waarschijnlijk niet. Sowieso niet met alle vrijheid die ik nu geniet.

Werk jij vanuit Intrinsieke Motivatie?

Als jij deze blog leest dan is er vast iets geweest wat jou triggert. Grote kans dus dat jij werkt vanuit Extrinsieke Motivatie. Is dit echt nodig? Wat heb jij nodig om een switch te maken naar een functie die je vanuit Intrinsieke Motivatie kunt uitvoeren? Gun het jezelf en kies voor een fijne en leuke werkomgeving waar jij helemaal tot je recht komt. Heb je twijfels over baanzekerheid en ben je kostwinnaar? Wellicht helpen kleinere stapjes jou om naar de richting te gaan die jij van binnen echt wilt. Succes!

Meer coaching en psychologie?

Interessant, vind je niet? Wil je nog meer lezen over coaching en psychologie? Kijk dan eens op deze pagina:

Coaching en psychologie - AltijdWat
Coaching en psychologie, het fascineert mij. Ik lees en leer hier graag over en vertaal dit naar blogs die voor een breed publiek toegankelijk zijn.