Goede voornemens volhouden

Het is weer het eind van het jaar en dikwijls komen dan de goede voornemens om de hoek kijken. Veel mensen stellen als doel om bijvoorbeeld af te vallen of te stoppen met roken. Ik maak mijn doelen liever gericht op zaken die mij echt energie geven en waar ik blij van word.

Tips om je voornemens vol te houden

Allereerst: als je écht iets wil, dan zou je het je weinig moeite moeten kosten om vol te houden. Toch kunnen deze tips handig zijn om ervoor te zorgen dat je je goede voornemens volhoudt:

 • Breng grote veranderingen aan in stapjes.
  Heb bijvoorbeeld niet als doel om 1kg per week af te vallen. Ga liever eerst één gezonde verandering doorvoeren of één ongezonde gewoonte afleren. Zo leer je wennen aan de nieuwe omstandigheid en wordt het eigen. Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt?
 • Houd het einddoel voor ogen.
  Bij veel doelen zie je niet meteen resultaat en dat kan demotiverend werken. Houd daarom ook het einddoel voor ogen: hoe voel je je als je dat doel uiteindelijk bereikt hebt. Stel jezelf dit zo levendig mogelijk voor.
 • Kies voornemens waar je echt blij van wordt.
  Je kunt jezelf wel dwingen om 3x per week naar de sportschool te gaan maar als je een bloedhekel aan een sportschool hebt, dan zal het knap lastig worden om dit doel te realiseren. Misschien vind je het wel veel fijner om te wandelen in de natuur en daar je beweging uit te halen. Kijk daarom wat bij jou past.
 • Maak de voornemens concreet.
  Wat ga je doen, wanneer en hoe vaak? Hoe concreter jouw voornemen, hoe eenvoudiger het is om na te gaan of je op de goede weg bent.

Voorbeelden: mijn goede voornemens voor 2023

Ik zal je mijn voornemens voor 2023 delen. Ik start dit jaar ambitieus met dit nieuwe platform, ik heb er alle vertrouwen in dat dit platform een succes gaat worden en veel mensen zal bereiken. Ik ben intrinsiek gemotiveerd om veel tijd en en energie te steken in AltijdWat. Daarnaast heb ik nog diverse goede voornemens.

Twee tot drie keer per week sporten

Yes! Als iemand dit vorig jaar tegen mij had gezegd, had ik super raar opgekeken. Vorig jaar sportte ik nog totaal niet. Sinds maart 2022 had ik de kolder in de kop en schreef ik mijzelf in bij een sportschool. Ik doe nu diverse sporten waarbij Zumba sowieso vaste prik is en ik de rest van de week wisselend andere sporten erbij doe: kickboksen, zaktraining, een soort powerpump en spinning. Ik vind het allemaal leuk! In 2023 wil ik sowieso 2x per week en liefst 3x per week blijven sporten. Waarom? Omdat ik het leuk vind en omdat het gezond is. Ik zie 2x als minimale doel en de derde keer sporten in een week als goede prestatie.

Minstens eens per maand fysiek afspreken met mensen

Met dit punt was ik al bezig: meer fysiek afspreken met mensen. Het viel mij op dat beeldschermcontacten mij wat tegen gaan staan. Sommige mensen lijken liever te willen blijven communiceren via een apparaat, dan dat ze je in levende lijve zien. Ik merkte aan mezelf dat ik daar best klaar mee was. Vandaar heb ik contacten aangehaald die weliswaar verder weg wonen maar die wel open staan voor een diner-date halverwege, hoe leuk is dat?! Dit is zeker iets dat ik in 2023 wil blijven voortzetten. Ik hoef de deur niet plat te lopen bij vriendinnen maar 1x per maand met een vriend of vriendin ergens een hapje eten of een kop koffie/thee drinken lijkt mij een haalbare doelstelling.

Theepot met theekopjes voor de goede voornemens
Coffee is always a good idea

Schermtijd van mijn mobiel op max 2 uur per dag

De gemiddelde schermtijd van een Nederlander is 5,5 uur per dag. Doordat ik via mijn computer werk, wil ik dit niet meerekenen met mijn schermtijd: het is immers werk. Wel wil ik de schermtijd van mijn mobiel zoveel mogelijk inperken. Dit gaat al eenvoudiger doordat ik whatsapp grotendeels links laat liggen. Toch is het eenvoudig om even je telefoon te pakken om het nieuws te checken, online wat te kopen en ga zo maar door.

Mijn geluid staat ook heel vaak uit waardoor ik zelf kan kiezen wanneer ik zin heb om eventuele berichtjes te lezen. Doordat ik mijn Instagram-content tegenwoordig vooruit inplan, hoef ik ook niet meer dagelijks mijn mobiel te pakken om berichten te maken en posten. Een beeldschermtijd van 2 uur per dag lijkt mij een mooi streven.

Minimaal 2 blogs per week schrijven

AltijdWat.nu staat in de kinderschoenen en toch heb ik het gevoel dat AltijdWat een succes gaat worden. Het is mijn inziens niet zomaar dat dit concept, de naam én het logo opeens in mijn hoofd verschenen. Het niet niet voor niks dat ik dag en nacht bezig ben met schrijven en het vormgeven van mijn platform en dat ik hier ook energie van krijg.

Om AltijdWat groot te laten worden, zal er ook AltijdWat te lezen moeten zijn. Uiteraard! Dat is waar het om draait bij AltijdWat. Nu is dat de eerste week nog lastig te realiseren maar mijn doel is om zoveel content te creëren dat eenieder inspiratie kan opdoen op mijn platform.

Blogs schrijven, goed voornemen

Een wekelijkse column schrijven en publiceren

Columns schrijven is iets dat ik niet eerder heb gedaan. Toch word ik heel enthousiast van het idee nu echt een wekelijkse column te kunnen schrijven. Een column mag namelijk werkelijk óveral over gaan, hoe leuk is dat?! Ik wil dan ook wekelijks een column schrijven die ik mee kan sturen met de nieuwsbrief.

Minstens 2 liter water/thee per dag drinken

Ik ben mezelf ervan bewust dat ik veel te weinig water en thee drink. Ik drink ook geen frisdrank of alcohol, dus eigenlijk doe ik het niet zo slecht, maar ik krijg simpelweg wel te weinig vloeistof binnen. Ik weet dat het belangrijk is om veel te drinken, en met vlagen doe ik dit, alleen vergeet ik het na verloop van tijd weer. Ik wil daarom in januari en februari iedere dag 2 liter water/thee drinken. Wil jij ook meer water drinken? Misschien is deze motiverende drinkfles dan wel iets voor jou.

Als deze gewoonte is ingebrand, wil ik stap 2 zetten naar een gezonder leven en wellicht intermitted fasten introduceren. En waarom januari en februari? Het duurt gemiddeld 66 dagen voordat iets een gewoonte is. Daarom leg ik het mezelf op om 2 maanden bewust bezig te zijn met meer drinken.

Goede voornemens meer water drinken

Dagelijks ruimte maken om te mediteren

Ik vind mediteren super fijn en ik word er heel ontspannen van. Vaak net iets te, waardoor ik in slaap val. Toch mediteer ik met fases, soms een week lang iedere dag en dan weer even niet tot ik merk dat mijn hoofd weer onrustig wordt en dan pak ik het weer op. Ik mediteer liever frequent, elke dag even een moment van bewustzijn. Val je ook vaak in slaap tijdens meditaties? Wellicht biedt een meditatiekussen uitkomst. Via de link kom je bij de meest prachtige meditatiekussens uit!

Mijn spiegelreflex-camera gebruiken voor mooie content

Op mijn andere website gebruik ik alleen professionele foto's die ik met mijn spiegelreflex-camera maak. Ik maak al jaren interieurfoto's en daardoor heb ik altijd wel wat paraat staan. Op AltijdWat maak ik natuurlijk content over van alles en nog wat. Ook deze website wil ik blijven voorzien van mooie professionele foto's. Daarvoor zal ik vaker mijn camera in zetten om andere onderwerpen vast te leggen zodat ik mijn blog-content hiermee kan aankleden.

Goede voornemens: spiegelreflexcamera meenemen