Recensie boek: Meer dan Intelligent

Meer dan Intelligent is een boek dat mij werd aangeraden te lezen door de psycholoog die hoogbegaafdheid bij mij vaststelde. Ben jij ook met dit thema bezig? Vermoed je hoogbegaafdheid bij jezelf of bij iemand uit jouw gezin? Of heb je toevallig net de 'diagnose' hoogbegaafdheid gekregen? Lees dan vooral verder.

Meer dan Intelligent: leestip van mijn psycholoog

Zoals ik net aangaf: mijn psycholoog gaf mij de tip om het boek Meer dan Intelligent van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx te lezen. Bij hoogbegaafdheid wordt vaak gedacht aan mensen die uitermate slim zijn en een IQ hebben van boven de 130. Het gaat om zo'n 2,3% van de bevolking. Maar is dat alles of bestaat hoogbegaafdheid meer uit alleen dat IQ van boven de 130?

Hoogbegaafdheid bestaat uit heel veel meer dan alleen een hoog IQ. Sterker nog: toen ik getest werd op hoogbegaafdheid werd niet louter naar mijn IQ gekeken, mijn hele persoonlijkheid werd onder de loep genomen. Er werd gekeken naar 10 persoonskenmerken en in welke mate deze aanwezig zijn bij mij. Alle 10 de kenmerken bleken aanwezig te zijn waardoor de conclusie van mijn psycholoog luidde: "Je bent doordrongen met Hoogbegaafdheid".

En dan? Lezen. Boeken lezen, herkenning vinden en: leren!

De verhelderende inzichten van het boek

Zo'n 30 jaar lang ging ik door het leven zonder dat ik bewust was van mijn hoogbegaafdheid. Dankzij het boek Meer dan Intelligent heb ik kunnen leren van mijn valkuilen die samenhangen met hoogbegaafdheid. Een valkuil die voor mij heel typerend was: "Jezelf als norm zien". Dat deed ik en dat voelde heel normaal. Als ik iets kon, dan konden anderen dat toch ook? Eigenlijk vermoed ik dat heel veel mensen zichzelf als norm zien. Ik was mezelf totaal niet bewust van mijn hoge intelligentie en ik vond de mate waarin ik leerde en produceerde dus heel normaal en dat straalde ik dan ook uit.

Dankzij het boek ben ik mezelf gaan realiseren dat ik niet de norm ben, dat ik meer een uitzondering op de regel ben én dat het heel raar en zelfs arrogant kan overkomen als je jezelf dan als norm wegzet. Een lastig en pijnlijk inzicht maar eentje die heel fijn is om te hebben. Met dat bewustzijn kan ik anders naar situaties kijken en handelen en ik geloof dat ik daar voor anderen ook een fijner mens van word.

In het boek wordt op nog veel meer valkuilen van hoogbegaafden ingegaan en dankzij deze herkenning kun je jezelf bewust worden van jouw valkuilen en hoe je hier vervolgens anders mee om kunt gaan.

Fijne tips en handvatten voor hoogbegaafden

In het boek Meer dan Intelligent vind je ook fijne tips en handvatten voor hoogbegaafden die eraan kunnen bijdragen dat een hoogbegaafd persoon het beste in zichzelf naar boven haalt. Voor mij persoonlijk is dit vooral werken vanuit intrinsieke motivatie.

Recensie Meer dan Intelligent: conclusie

Vooral in de periode dat ik net de 'stempel' hoogbegaafdheid kreeg, vond ik het erg fijn om hier meer over te lezen. Het boek geeft verhelderende inzichten en herkenning en ik geloof dat dit heel fijn is voor iemand die net te horen heeft gekregen bij ~2,3% van de bevolking te horen. Ik zou dan ook van harte aanraden dit boek te lezen en er je voordeel mee te doen.

Meer lezen over hoogbegaafdheid?

Keer op keer merk ik dat er veel respons komt op mijn blogs over hoogbegaafdheid. Dus yes: je kunt nog veel meer over dit onderwerp lezen op de volgende pagina:

Hoogbegaafdheid - altijd fijn om herkenning te lezen
Sinds ik informatie ben gaan delen over hoogbegaafdheid, krijg ik heel veel privé-berichten. Blijkbaar is er veel vraag naar herkenning en informatie.

Verzoek: Deze blog bevat geen gesponsorde content. Wel ontvang ik een kleine commissie als je via de linkjes in deze blog iets koopt. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.