Prikkels Bijten Niet, HSS en HSP

Sinds de diagnose hoogbegaafdheid, ben ik steeds meer over mezelf gaan leren. Zo werd ik gewezen op het boek Prikkels Bijten Niet van Saskia Klaaysen. Zodra ik de alinea's las, was het alsof ik het zelf geschreven had. Herkenning, 1 op 1. Bizar.

Een onsamenhangende loopbaan

Mijn loopbaan kende vele uithoeken. Ik merkte vooral op dat ik snel verveeld raakte op het werk. Ik begon vol passie en enthousiasme om vervolgens na 1-1.5 jaar tot de conclusie te komen dat dit het ook niet was. Ik baalde. Mijn studie HRM heb ik nooit wat mee gedaan, ik zag deze functie al niet meer zitten zodra ik mijn diploma in ontvangst nam.

Waarom konden anderen wel een studie volgen en daar hun werk van maken? Tientallen jaren bij dezelfde werkgever werken en hier nog steeds plezier en voldoening uit halen, terwijl ik na 1-1,5 jaar naarstig op zoek was naar nieuwe uitdagingen? Had ik mijn passie dan nog niet gevonden?

Ik werkte als verzekeringsadviseur, administratief medewerker, begon een eigen kledingbedrijf, werd keukenontwerper en tussen de bedrijven door ben ik blijven schrijven, fotograferen en klussen. Toen ik voor de zoveelste keer merkte dat ik klaar was met die baan, kwam een psycholoog in beeld die hoogbegaafdheid bij mij vermoedde. Er volgde een uitgebreid onderzoek en de stempel werd gezet. Daar begon mijn zoektocht en tevens het begin van antwoorden op mijn vragen.

Eigen bedrijf beginnen, creatieve vrijheid

Toen ik meer zicht kreeg op mijn eigen gebruiksaanwijzing, kwam ik tot de conclusie dat het passend zou zijn om als ZZP'er te beginnen. Voor de tweede keer ging ik naar de KvK om mezelf in te schrijven. De naam van mijn bedrijf? Ik had eigenlijk geen idee. Ik was op dat moment vooral bezig als interieurstylist, fotograaf, meubelontwerper en blogger. Hoe noemde je zo iemand? Ik besloot het RensStijl te noemen zodat ik hier vervolgens allemaal vertakkingen onder zou kunnen hangen.

Mijn eigen bedrijf geeft mij de creatieve vrijheid waar ik altijd naar verlangd heb. Ik heb nieuwe prikkels nodig, ze geven mij energie. Terwijl anderen hun wenkbrauwen optrekken zodra ik vertel dat ik bezig ben met het ontwerpen en publiceren van reisgidsen voor rondreizen door Noorwegen - "je bent toch interieurstylist?!" - voelt het voor mij hartstikke logisch. En als ik het van de één op de andere dag helemaal geweldig vind om armbandjes te maken, dan ben ik ook niet te stoppen en gaan de eerste week een tiental bestellingen de deur uit.

Wat voor werk doe je?

Ik word altijd wat ongemakkelijk als iemand mij vraagt wat voor werk ik doe. Mijn antwoord is tegenwoordig dat ik vooral doe wat ik leuk vind en dat dit van alles kan zijn. Op dit moment ben ik werkzaam als Interieurstylist, Fotograaf, Kleurvriend van Flexa, meubelonwerper en -maker, interieurblogger, blogger op AltijdWat, reisgidsen maker en sinds deze week sierraden maker.

Ik merk vaak dat mensen dit niet begrijpen. Terwijl ik anderzijds weer niet begrijp hoe mensen zolang voor dezelfde baas kunnen werken. Soms kan ik hier jaloers op zijn want voor mijn gevoel ben ik altijd zoekende. Mijn man reageert dan dat ik niet anders zou willen en dat ik vol energie zit zodra ik mijn tanden in wat nieuws kan zetten. Daar heeft hij ook weer gelijk in, maar toch... Het is ingewikkeld.

Prikkels Bijten Niet

Door de psycholoog die hoogbegaafdheid bij mij onderzocht, werd ik gewezen op het boek Prikkels Bijten Niet. Bi-zar. Eindelijk kon ik begrijpen waarom ik continu van baan wisselde, elke keer nieuwe prikkels zocht maar tegelijkertijd ook niet tegen enorm veel prikkels kan.

Ik blijk een combinatie van HSS en HSP te zijn: High Sensation Seeker en de bekende High Sensitive Person. Wat een combinatie... Aan de ene kant heb ik veel diverse en uitdagende prikkels nodig en aan de andere kant kan ik ook niet tegen teveel prikkels en zit ik het liefst rustig op mijn kantoor met een luisterboek op mijn hoofd.

Herken jij je in dit verhaal? Doe jezelf een plezier en luister of lees dit geweldige boek.

💡
Herkenning? Via deze link kun je 30 dagen gratis gebruikmaken van Storytel (en hier staat het boek ook op!).
Liever een boek in handen? Koop hem dan hier.

Meer lezen over Hoogbegaafdheid?

Interessant ontwerp? Wil je meer lezen over hoogbegaafdheid? Kijk dan op deze pagina:

Hoogbegaafdheid - altijd fijn om herkenning te lezen
Sinds ik informatie ben gaan delen over hoogbegaafdheid, krijg ik heel veel privé-berichten. Blijkbaar is er veel vraag naar herkenning en informatie.