Voor het eerst schilderen

Mijn dochter van 8 loop warm voor verf, ze vindt het heerlijk om hiermee bezig te zijn en ik moet zeggen: ze heeft talent. Ze maakt prachtige schilderijen en ze heeft duidelijk gevoel voor kleur.

Toen ze vorige week een opzetje maakte wat er te streperig uitzag, vroeg ik haar of ik haar anders mocht en kon helpen. Dat was prima. Ik pakte een dikkere kwast en zorgde voor een egale overloop als achtergrond. Chill, dit is best leuk, bedacht ik mezelf nadat ik na 1 minuut de kwast weer neerlegde.

Mijn eerste schilderij

Die dag erna lonkte de verf en kwasten mij. Met het luisterboek Manifesteren kun je Leren op mijn hoofd, besloot ik met verf aan de slag te gaan. Een schilderij van reflectie op het water en een silhouet van een boom. Ik had er wel schik in en doordat ik ondertussen gefocust een boek luisterde, kon ik heerlijk multitasken in mijn eigen bubbel.

Ik merkte dat ik de paarse lucht teveel had weggevaagd. En zodoende deed ik iets dat mij een gouden regel lijkt als het op schilderen aankomt: ik vaagde de hele bovenkant weg, inclusief boom en zette de paarse en gele/oranje verf sterker aan om vervolgens het schilderij opnieuw op te bouwen. Dat betekende ook dat ik de bergen opnieuw schilderde en de boom opnieuw tot leven bracht.

Vroeger, heel vroeger, tekende ik veel. Mijn regel was altijd: durf te tekenen. Durf lijnen sterker aan te zetten, blijf oefenen. Ik denk dat dat voor een (beginnend) schilder ook een belangrijke en leerzame regel is.

Betere professionelere verf kopen

Ik kreeg van het thuisfront veel complimenten voor mijn eerste schilderij. Lief. Ik had er zelf ook wel schik in maar die verf van de Action, daar kon ik niet zoveel kanten mee op. Het is behoorlijk waterig waardoor het niet lekker blijft plakken en dus niet zorgt voor het gewenste resultaat.

Informeren bij een kunstenares

Ik had niet zoveel trek in een hele zoektocht naar betere verf. Ik besloot daarom een kunstenares die ik op Instagram volg, te vragen welke verf zij gebruikt: als zij daarmee uit de voeten kan dan zou het voor mij al helemaal voldoende moeten zijn als beginneling. Ze raadde mij dit merk verf aan die ik vervolgens meteen besloot aan te schaffen. Ik kocht deze box met maar liefst 36 kleuren verf zodat ik los kon met allemaal kleuren.

💡
Bestel je verf bij Pipoos, een superleuke hobbywinkel die gratis verzendt boven de 40 euro: de volgende dag in huis!

De verf is binnen, het verven kan beginnen

De volgende dag wachtte ik vol smart op mijn pakketje: ik had verf besteld, een stapeltje canvassen en deze penselenset. Ik was heel benieuwd hoe verven zou zijn met professionele(re) verf, zou het verschil groot zijn?

Aan de slag met de verf!

Zodra mijn schilderspullen binnen waren, ben ik meteen aan de eettafel gaan zitten om te gaan schilderen. Ik besloot nogmaals een type landschap te verven maar dan met de goede verf. Wat een verschil! Deze verf is lekker smeuïg, droogt een stuk sneller waardoor het eenvoudig is om gelaagdheid in het schilderij te krijgen: daar hou ik van! Schilderijen met diepte erin.

Nadat dit schilderij klaar was, ging ik aan de slag met een kleurrijke schildering van roze bloemen en een blauwe lucht met wolken. Ik bekeek wat inspiratievideo's op YouTube en ging aan de slag.

Terwijl ik met de bloemen bezig was, kwam een vriendin onverwacht op de koffie. Ik had hem verder willen uitwerken maar besloot het hierbij te laten als oefening.

Een schilderij schilderen dat ik prachtig vind

Soms zie ik schilderijen langskomen van een stel dat wandelt in het bos in de regen, onder een paraplu. Prachtig vind ik dit type schilderingen. Ik besloot dit zelf te proberen te verven. De volgende dag begon ik direct: luisterboek op die kop en verven maar. Ik vind het fijn om te leren ervaren wat voor type schilderingen bij mij past, hoe moeilijk of gemakkelijker het ene schilderij te schilderen is ten opzichte van het andere.

Ik had een voorbeeld video maar de kleuren spraken mij hierin niet aan. Ik ging voor kleuren die beter bij mij passen maar ik merkte al snel dat het geheel te donker werd waardoor ik minder diepte kon pakken. Ook had ik een groen-achtig wandelpad bedacht maar zoals je kunt zien: op het eind ben ik hier met blauw overheen gegaan.

Ik vind dit type schilderij geweldig maar natuurlijk moet ik hier nog flink mee oefenen. Ik geloof dat je steeds beter wordt in schilderen door veel te proberen en te durven. Bij dit schilderij ben ik door en door gegaan om er het beste proberen uit te halen. Doordat de basis te donker was, mis ik wat meer diepte in de schildering: bomen toevoegen in de verte is bijna niet zichtbaar. Wellicht heb ik hiervoor ook een groter canvas nodig.

Conclusie is wel: ik geloof dat ik een nieuwe hobby heb ontdekt! En hoe tof zou het zijn om schilderijen te kunnen gaan verkopen? To be continued...!

Meer columns lezen?

Het is hier ook AltijdWat. Bedrijvigheid geen gebrek. Benieuwd wat er de afgelopen periode nog meer is voorgevallen? Bekijk dan het overzicht van mijn wekelijkse column:

Wekelijkse column
Er gebeurt nogal eens wat in het leven. Ik post wekelijks een column over wat er zoal gebeurt is, nieuwe inzichten en opmerkelijke gebeurtenissen.