Nieuwe reisgids van AltijdWat

Na het publiceren van mijn derde reisgids "Rondreis door Noorwegen met Kinderen" had ik gedacht dat ik even een break zou nemen als het gaat om het maken van reisgidsen. Toch begon het alweer snel te jeuken en zodoende ben ik al aardig op weg met een vierde reisgids!

Inmiddels is de nieuwste reisgids "Rondreis Noorwegen door steden en natuur" ook te bestellen!

Rondreis door Noorwegen via Oslo, Bergen en Stavanger

De eerste drie reisgidsen zijn vooral gericht op de natuur in Noorwegen. Veel mensen willen ook cultuur snuiven en steden bezoeken waardoor de steden Oslo, Bergen en Stavanger bij hun op de wensenlijst staan. De nieuwste reisgids wordt een combinatie van deze steden, schitterende toeristische routes en adembenemende natuur. Ik ben hierover wederom heel euforisch want iedere reisgids heeft weer wat unieks, locaties waar ik laaiend enthousiast over ben en die ik anderen zó graag aanbeveel om vooral zelf te gaan beleven!

Wat vind ik zo leuk aan het maken van reisgidsen?

Ik ben echt verknocht aan Noorwegen. Dit land verrast mij iedere keer, elke bocht toont een nieuw ansichtkaart-waardig plaatje. Wij hebben zoveel plaatsen gezien en zulke prachtige routes gereden en toch lijkt het keer op keer een verrassing te zijn — ook al heb je het al eerder gezien en beleefd.

Als ik reisgidsen maak dan pluis ik de hele kaart van Noorwegen uit. Daarnaast heb ik een handige fotobibliotheek die laat zien welke foto's ik bij welke plaats heb genomen. Zodra ik bezig ben met het vormgeven van een reisgids, word ik dus tegelijkertijd terug gezogen in prachtige herinneringen. Omdat dit mij zo enthousiasmeert, wil ik dit des te meer delen met een breed publiek. Ik gun anderen ook zo'n geweldige ervaring!

Toch verkijk ik mezelf er steeds weer op: de hoeveelheid werk die in een reisgids gaat zitten. Als ik op 3/4e ben, dan heb ik altijd een moment waarop ik denk: waar ben ik weer aan begonnen? Maar toch kan ik het niet laten weer een nieuwe reisgids te maken want gros van de tijd geniet ik van het vormgeven hiervan. Dan daarbij vind ik het ontwerpen ook heel tof, ik hou ervan om de reisgids vorm te geven en zo overzichtelijk mogelijk te presenteren. Tot slot... De reacties van mensen die blij zijn met de reisgids. Dat is uiteindelijk toch wel waar het allemaal om draait! Dus dank jullie wel voor jullie enthousiasme!

"Waarom zijn de reisgidsen digitaal?"

Deze vraag krijg ik heel vaak. Dat de reisgidsen digitaal zijn, dat heeft meerdere redenen:

1. De kracht van de AltijdWat reisgidsen zit hem met name in de linkjes

De AltijdWat reisgidsen bestaan uit heel veel linkjes naar campings, parkeerplaatsen, bezienswaardigheden maar ook routes die op deze manier automatisch worden ingeladen in Google Maps. Dit is een grote kracht van de reisgidsen en uiteraard werkt dit alleen als de reisgids digitaal is.

2. De reisgidsen worden herzien

De reisgidsen worden regelmatig herzien zodat de reisgids up to date blijft. Het kan gebeuren dat een camping de deuren sluit of een vernieuwde website heeft. Maar het komt ook voor dat ik een (nieuwe) camping in dezelfde omgeving tegen kom die hoger scoort met reviews. Verder is het mogelijk dat er in de reisgids gelinkt is naar een pagina over een bepaalde hike of andere informatie en dat de URL is veranderd.

Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat er verwezen wordt naar pagina's die niet meer bestaan. Daarom blijf ik de reisgidsen actief aanpassen. Dit is best wat werk: de reisgids naar de Noordkaap heeft bijvoorbeeld meer dan 200 linkjes die ik dan naloop.

3. Een digitale variant is beter voor het milieu

De reisgidsen laten drukken is eigenlijk al geen optie vanwege bovenstaande redenen. Ik zou het heel zonde vinden als een reisgids is afgedrukt terwijl er een belangrijke wijzing is geweest. Omdat de reisgidsen met regelmaat worden bijgewerkt, is het ook niet in te schatten hoe groot een oplage zou moeten zijn. De kosten worden hierdoor flink opgevoerd en ik wil de reisgidsen bereikbaar maken voor een zo groot mogelijk publiek. Daarnaast scheelt het enorm veel papier, inkt en vervoer om de reisgidsen enkel digitaal aan te bieden. Eventueel kan een reisgids thuis natuurlijk altijd afgedrukt worden als die wens er is.

Ik ben altijd bereikbaar voor vragen

Ik merk dat mensen mij steeds vaker weten te bereiken maar ik wil het hierbij ook benadrukken: ik ben altijd bereikbaar voor vragen. Ik vertel graag over Noorwegen, ik vind het leuk om mee te denken en te helpen. Mail mij gerust als je vragen hebt!

Dank jullie wel!

Renske