Het maken van de reisgids

Van de één op de andere dag besloot ik een reisgids te maken voor een rondreis door Noorwegen. Wij hebben 14 weken in dit magische land gespendeerd en daar ging heel veel zoekwerk aan vooraf. Ik besloot mijn kennis en ervaring te delen in een unieke reisgids. Geen reisgids met algemene informatie maar een reisgids voor een uitgestippelde rondreis. Een reisgids waar van A-Z over nagedacht zou zijn, wat je bij de hand zou nemen en tegelijkertijd vrijheid zou geven.

Ik heb het schrijven en maken van de reisgids heel serieus genomen, zo erg dat ik er 's nachts soms wakker van lag.

Ik heb het schrijven en maken van de reisgids heel serieus genomen, zo erg dat ik er 's nachts soms wakker van lag. Als goede slaper is dat eigenlijk niks voor mij. Ik voelde mezelf verantwoordelijk voor de mooie reis door Noorwegen die kopers zouden gaan maken naar aanleiding van mijn reisgids. Het moest dus perfect zijn. Ik ben iemand met een groot verantwoordingsgevoel: als mensen een reis maken die ik adviseer, dan moet die wel écht supermooi zijn. Zodoende begon het schrijven van de reisgids zelfs als het maken van een scriptie te voelen: leerzaam maar pittig.

Ook omgaan met tegenslagen

Google Maps heeft de nare gewoonte om afgesloten routes over te slaan, ook als je als vertrektijd de zomer instelt en de afgesloten wegen tegen die tijd allang al weer begaanbaar zijn. Dit was een flinke domper: ik wilde klikbare routes langs toeristische wegen en deze kon ik nu niet als link in de reisgids zetten. Het volgende euvel was het systeem waarmee ik werkte: dat besloot de linkjes zelf te verbouwen, met als gevolg dat het vertrekpunt niet "mijn locatie" zou zijn. Onhandig! Vooral omdat ik dikwijls meerdere campings aanraad en je dan natuurlijk nooit kunt weten wat het beginpunt van de reis is.

Ik wilde een klikbare link die als beginpunt "mijn locatie" zou aannemen én dat de toeristische route ingeladen zou worden als die begaanbaar is. Gelukkig heb ik een technische man (software ontwikkelaar) die hier een technische oplossing voor wist te verzinnen. Al met al kostte dit alles veel meer tijd dan ik had verwacht maar het heeft wel hoogwaardig resultaat tot gevolg waar ik heel blij mee ben. Doordat dit zo lastig vorm te geven was, weet ik dat mijn reisgids uniek in zijn soort is.

Al met al kostte dit alles veel meer tijd dan ik had verwacht maar het heeft wel hoogwaardig resultaat tot gevolg waar ik heel blij mee ben.

Bergen en Stavanger

Ik zie veelal langskomen dat vakantiegangers naar Bergen en Stavanger gaan reizen. Ik heb dit heel bewust niet meegenomen in de reisgids. Ik ben naar beide steden geweest maar ik vond het daar zó zonde van mijn tijd in Noorwegen! Het zijn gerust mooie steden maar het is voor mij niks vergeleken al het natuurschoon dat Noorwegen te bieden heeft. Dan daarbij is shoppen in Noorwegen heel erg duur. Ik kon er dan ook niet achter staan om deze plaatsen mee te nemen in mijn eerste reisgids, dat zou voor mij niet als oprechte reistips voelen.

De puntjes op de i zetten voor de reisgids

Inmiddels is de reisgids af, dat lucht heel erg op want het was een flinke kluif. Ik heb de neiging om te blijven perfectioneren en aanpassen en die streep eronder zetten is een uitdaging voor mij. Uiteindelijk ben ik iedere pagina langsgegaan, alles gecheckt en er letterlijk een slotje op gezet waardoor ik het niet meer kon aanpassen. Daarna heb ik hem aan een aantal personen voorgelegd voor feedback maar ik kreeg alleen lovende woorden terug; tijd om hem echt definitief af te maken dus!

Het stellen van een deadline hielp ook ontzettend bij het afronden van de reisgids. Eerst wilde ik deze stellen op 20 maart maar dit zou inhouden dat ik flink door moest bikkelen. Mijn man merkte al op dat ik in de avonden en zelfs weekenden al aan het werken was en vroeg waar ik mee bezig was. Waarom 20 maart?! Hij had gelijk, ik verplaatste de deadline naar 30 maart en begon toen weer wat rust te ervaren en ruimte voor andere werkzaamheden.

Zo ontzettend dankbaar!

Ik ben zo ontzettend dankbaar dat mensen het vertrouwen hebben en de reisgids kopen. Bij elke order die geplaatst is, voel ik weer euforie. Deze euforie zit hem met name in het feit dat ik zo blij ben voor de koper dat ze zo'n geweldige reis mogen gaan maken, in combinatie met de dankbaarheid die ik voel voor het vertrouwen dat hiermee gepaard gaat. Ik vind het geweldig!

Ik heb zoveel genoten in Noorwegen en zoveel moois mogen ontdekken en ik vind het gaaf dat anderen nu ook langs deze prachtige plekken zullen reizen.

📸
Tijdens de reis kom je langs de plek in Noorwegen die mij het meest is bijgebleven. Een plek die echt in mijn hart zit. In de reisgids staat het verzoek om op die plek een foto te maken en deze naar mij te mailen. Zo kan ik van een afstand ook een beetje meegenieten. Ik hoop uiteindelijk een verzameling van foto's te hebben van deze magische plek van reizigers die deze prachtige reis maken via mijn reisgids.

Meer informatie over de reisgids?

Meer informatie over de reisgids kun je hier vinden:

Extra informatie reisgids: goedkope rondreis door Noorwegen
Een rondreis door Noorwegen die véél goedkoper is dan bij reisbureaus? Dat kan! Met veel zorg heb ik deze rondreis uitgestippeld met klikbare routes langs de mooiste wegen naar fijne campings. In dit artikel een voorproefje van de reis, de route en een klein kijkje in de gids. Lees snel verder.