Eindejaarscolumn AltijdWat positiefs te delen

Daar zit ik dan, de laatste uren van 2022 zijn ingegaan en vol passie luister ik de laatste nummers van de top-2000. Best een opgave om met liedjes mee te zingen en ondertussen een column te typen. Ja: het is echt, we zitten alweer aan het eind van dit jaar. De ene na de andere tophit komt langs op de radio, zoals nu Losing my Religion van R.E.M. Wat een lied, prachtig.

De invloed van de media

Het is mij dit jaar steeds meer gaan opvallen hoe media beïnvloedt wordt, hoe het ene nieuwsartikel het één beweert en het andere nieuwsartikel het tegenovergestelde. Of ja: wordt de media beïnvloed, of wordt de mensheid beïnvloed?

Wordt de media beïnvloed of wordt de mensheid beïnvloed?

Wat moet je nog geloven? En als ik al niet weet wat ik moet of kan geloven, wat heeft het dan voor zin om dit nieuws te raadplegen? Ik vond het verwarrend en mijn vertrouwen in de media daalde. Ook ging het mij steeds meer tegen staan dat social media allerlei content deelt die ik totaal niet wil tegenkomen. Angstaanjagende berichten, nare berichten, het popt allemaal op zonder dat je ernaar zoekt. Artikelen die in je hoofd rond kunnen gaan dwalen en een nare smaak geven. Terwijl je eigenlijk bezig was met leuke dingen, in een positive vibe zat, vindt social media het nodig om vervelende items te delen. Waarom? Zijn dat de koppen die aantrekken en daardoor winstgevend zijn? Draait dan werkelijk alles om geld? Guess so.

Ik verwijderde mijn nieuws-apps, apps die toch gemakkelijk aan te klikken zijn als je even niks te doen lijkt te hebben. Apps die stiekem best wat tijd innemen als je het bij elkaar optelt. Ik wilde de drempel vergroten om nieuwssites te raadplegen, niet meer uit gewoonte het nieuws checken. Ook wetende dat, wanneer er écht iets speelt je het toch wel hoort en dan daarover kunt gaan lezen. Wat ik heb gemist sinds ik het nieuws vrijwel niet meer volg? Ik zou het niet weten, daarom zal het niks belangrijks zijn waar ik invloed op zou kunnen hebben.

Ik wilde niet meer uit gewoonte het nieuws checken.

Fake social media

Ook werd ik mezelf er meer van bewust hoe nep social media is. Mijn Instagram-account groeide met 10.000 volgers in 2022. Opeens leek ieder bedrijf mij te kunnen vinden en stroomden de samenwerkingsverzoeken binnen. Tot er opeens een omslag in kwam en ik zelfs berichtjes kreeg van mensen dat ze verbaasd waren dat ik nog actief was op Instagram: ik was compleet van hun pagina verdwenen. Hoe nep? Zonder reden. Zo raadselachtig het was dat mijn pagina opeens super populair werd, zo raadselachtig was het dat mijn pagina haast verbannen leek te zijn.

Logica is er niet. In mijn "top" kreeg ik veel berichten van mensen die jaloers waren dat ik soms zo'n 1000 volgers per week groeide. "Wat is jouw geheim?" was dan de vraag. Niks. Mazzel hebben en ja: natuurlijk voor mooie content zorgen maar dat deed ik al jaren. Ik vind het niet fijn als het succes van een ander een negatief effect heeft op de gemoedstoestand van mensen die minstens zo hard hun best doen maar door het algoritme minder "succes" hebben. Het is zo nep mensen. Mijn meest populaire foto haalde 12.000 likes en ik sluit het jaar af met prachtige foto's die rond de 60 likes scoren. Ik wil hier transparant over zijn en daarmee hopelijk een positieve invloed te hebben op mensen die hun gemoedstoestand erg laten afhangen van een onverklaarbare app met een niet te volgen algoritme dat om de haverklap verandert. Juist daarom besloot ik dit jaar af te sluiten met het delen van mijn 9 slechtst scorende foto's en één van die foto's heb ik gebruikt als cover van deze blog.

Ik wil positiviteit delen.

Het was voor mij dan ook het jaar dat ik meer snakte naar positiviteit. Het nieuws deelt ellende, social media duwt ellende door je strot, waarom? Ik wil positiviteit delen omdat ik geloof dat de mensheid daar veel meer mee bereikt. Ik wil niet doen alsof mijn Instagram helemaal top gaat, ik ben transparant over de pieken én dalen. En gezien de hoeveelheid reacties, geloof ik dat het goed is dat ik dit ben gaan delen.

Ik geloof er dan ook in dat de wereld beetje bij beetje positiever kan worden als meer en meer mensen besluiten zich te focussen op leuke dingen, dingen waar ze energie van krijgen en wat ze blij maakt. Het was ook het jaar dat ik zoveel behoefte begon te voelen om positiviteit te delen, dat ik mijn positieve stressvrije en hypochonder-proof platform AltijdWat ben begonnen. Ik hoop hiermee wat beweging in het delen van positiviteit te krijgen.

Lieve mensen, ik wens jullie een prachtig, inspirerend en positief 2023.