Meer water drinken

Ik stelde mezelf eind 2022 een doel: meer water drinken, in ieder geval 2 liter per dag. Een flinke uitdaging voor iemand zoals ik, altijd in de weer, chronisch chaotisch en niet gewend om veel te drinken. Toch was de wil groot om meer water te gaan drinken. Water is immers ontzettend belangrijk voor veel lichaamsfuncties en voor die kop. Hoe breng ik het er - een maand later - vanaf?

Meer water drinken, gedoemde mislukking

De eerste weken merkte ik dat ik toch keer op keer vergat te drinken. Ik merkte ook dat ik niet duidelijk kon bijhouden hoeveel ik dronk. Ik had wel een mooie drinkfles uit Noorwegen maar het aantal mililiter van 720 was nou niet zo'n duidelijke maatstaf. Als ik iets doe dan ben ik vooral van: meten is weten, indien dit kan. Een drinkfles met een raar getal aan hoeveelheid liter, is voor mij niet zo motiverend. Je kan maar ergens over struikelen... Ik had ook een blog geschreven om mijn goede doel hopelijk te halen:

7 tips om meer water te gaan drinken, maak het een gewoonte
Goede voornemens die ieder jaar weer stranden? Ik zal je vertellen hoe dat komt. Mijn voornemen is om meer water te drinken. Met deze tips!

Ik beschikte over alle tools die ik in mijn blog beschrijf, op één ding na: de motiverende drinkfles!

De motiverende drinkfles is magisch!

Ik heb mezelf daarom met succes geïnfluenced: ik kocht de motiverende drinkfles die precies aangeeft hoeveel je hebt gedronken en hoeveel je moet hebben gedronken op welk tijdstip.

Column: meer water drinken, mijn goede voornemen, lukt dat?

Ik was vrij sceptisch: zou dit mij dan echt gaan helpen om voldoende vocht binnen te krijgen?

Ja!

De eerste dag merkte ik direct dat de fles mij bewust maakte van mijn drinkgedrag. Door de handige tijdstippen die erop aangegeven staan, zag ik direct als ik niet meer op drink-schema lag. Als mijn drinkhoeveelheid nog op 10:00 uur stond en het was inmiddels 11:00, motiveerde mij dat meteen om te drinken tot 11:00. Waarom? Ik wist dat als ik nog langer zou wachten, ik nog meer water achterover moest slaan en daar had ik ook geen trek in. Die paar slokken per uur gaan er prima in! En grappig: mijn kinderen vinden het ook een leuke fles en roepen soms ook dat ik achter loop met drinken.

Sinds ik deze fles in huis heb, en dat is nu zo'n 2 weken, drink ik iedere dag 2 liter water! Ik kan het zelf haast niet geloven maar ik merk ook dat het begint te wennen om zoveel water te drinken. Ik merk eerder en neiging op om te drinken, waarschijnlijk omdat mijn lichaam eraan begint te wennen. Dan daarbij is het ook goed om elke 45 minuten wat te drinken, doordat er tijdsblokken van een uur staan aangegeven, wordt dit gemakkelijker een gewoonte.

Je mag ook andere dranken meerekenen voor je vochtinname zoals koffie en thee. Indien ik een grote mok thee heb gedronken, dan giet ik diezelfde mok vervolgens vol met die hoeveelheid water en kieper die leeg, zodat ik mezelf ook niet ga overdrinken.