Kant en klare traktatie voor op school

Kant en klare traktatie, de meest populaire zoekterm als het op traktaties aan komt. Wat een geruststelling voor mij als moeder; er zijn meer ouders en verzorgers die niet heel warm lopen voor het in elkaar flansen van traktaties. En ook dit jaar was het weer zo laat, dochterlief moet morgen trakteren. Terwijl mijn man en ik in de auto stappen voor boodschappen kijk ik hem verschrikt aan: "ze moet morgen trakteren!". Snel open ik google en ik herinner me dat onze dochter gisteren zei dat ze wel iets met donuts wil trakteren. Top, dat deel van mijn geheugen werkt nog goed.

Laat je kind de traktatie maken

Al googlend in de auto, kom ik snel een traktatie tegen die mijn dochter gegarandeerd leuk zal vinden. En nee: kant en klaar is ie niet, maar reken maar dat de meeste kinderen het vet leuk vinden om hun eigen traktatie te knutselen! En ook hier bij geldt: het hoeft niet perfect! Zo kregen wij dit jaar op school ook te horen dat de kinderen suprises zouden maken voor Sinterklaas. Met daarbij het vriendelijke verzoek om de kinderen het zelf te laten maken. Geen bemoeizuchtige ouders die in de nek hijgen en hier en daar wat perfectioneren. Laat kinderen het zelf doen. Ik ben daar gróót voorstander van. Zo ook met het maken van deze traktaties.

Het is voor kinderen super leerzaam én leuk om hun eigen traktaties te maken. Het hoeft niet perfect.

Simpele traktatie maken met donuts

Ik viel als een blok voor het idee om traktaties te maken met donuts. Vaak zitten er zo'n 25 kinderen in de klas, dit zijn dan de benodigdheden:

  1. 25 donuts
  2. 1 pakje suikeroogjes (geniaal dit)
  3. 2 zakken Trolli Party burgers mini's
  4. Decoratiestiften
  5. Glazuur of poedersuiker

Als je dat allemaal hebt aangeschaft, dan heb je deze berg ellende op tafel liggen. Overigens: wij hadden mazzel dat er nog zoveel donuts op voorraad waren. Deze kwamen uit de vriezer (wel zo vers) maar ze verzochten ons om de volgende keer even te bellen als we zoveel donuts wilden hebben. Excusez-moi, chaos-mama alert.

Met een vriendinnetje traktaties knutselen

Mijn dochter kwam met een vriendinnetje thuis, toen ik voorstelde of ze samen traktaties wilde knutselen van donuts, konden ze hun geluk niet op. Dus: hoezo kant en klaar? Kinderen kunnen vaak meer dan je denkt! Ik bewapende de dames met een snijplank en zette alle benodigdheden klaar. Nou ja: die lagen gewoon al op de keukenbar. Ik liet ze een voorbeeld-foto zien en de dames hadden genoeg informatie om aan de slag te kunnen. Bij deze traktatie is het meteen helder wát het is, en dat is wel zo leuk. Juist als de gezichtjes niet zo netjes worden besmurried ziet het er hartstikke leuk uit! Overigens kun je met poedersuiker heel makkelijk glazuur maken om mee te lijmen. Doe een theelepel water in een bakje en gooi er belachelijk veel poedersuiker bij tot het wat stugger wordt en klaar is Kees.

Donut gezichtjes traktatie, het resultaat

De dames hebben het ontzettend leuk gehad en ik had er geen omkijken naar. Win-win! Het resultaat ziet er ook super gezellig uit en is goedgekeurd door alle kinderen hier!

PS: voor mij voelde dit dus als een kant en klare traktatie.