Hoogbegaafde peuter op de peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal, een moment waar menig peuter naar uitkijkt en waarbij de andere peuter zich achter de benen van de ouders zal verstoppen. Hoogbegaafde peuters hebben vaak heel veel zin om naar de peuterspeelzaal te gaan: ze mogen gaan leren! Helaas komt deze doelgroep vaak van een koude kermis thuis.

Ontdekken van hoogbegaafdheid

Eerder scheef ik een blog over het ontdekken van hoogbegaafdheid bij jonge kinderen. Heb je deze nog niet gelezen? Dan kun je hem hier raadplegen:

Herkennen & ontdekken van hoogbegaafdheid bij jonge kinderen
Er is geen vast recept om hoogbegaafdheid te herkennen en ontdekken bij jonge kinderen. Bij onze twee kinderen verliep dit ook totaal anders. Ik deel jullie mijn ervaring en wat tips.

Toen onze zoon meeging om onze dochter te halen van de peuterspeelzaal, was dat al wel een bijzonder ervaring. Er lagen bijvoorbeeld zandvormpjes van letters en terwijl de 2,5 tot bijna 4-jarige kinderen daarmee zandvormpjes maakte, dreunde onze 1-jarige zoon de letters op. Merkwaardig.

Negatief gedrag op de peuterspeelzaal

Ik weet niet goed meer hoe de eerste ervaringen op de peuterspeelzaal waren. Ik was nog totaal niet thuis in het hoogbegaafdheidsfenomeen maar ik weet wel dat onze zoon in eerste instantie vol enthousiasme naar de peuterspeelzaal ging. Dit veranderde al snel en dit gedrag merkten we bij hem op:

Veel huilen

Onze vrolijke zoon veranderde in een jongetje dat veel huilde. Niet alleen bij het brengen naar de peuterspeelzaal, ook thuis. Ik zei wel eens dat hij met de ziel onder zijn arm liep.

Slecht slapen

Onze zoon sliep steeds slechter. Wat wij toen niet wisten en nu wel: zodra hij te weinig hersenuitdaging krijgt, resulteert dat in gebroken nachten. Als hij tegenwoordig meermaals slecht slaapt dan weten we dat het hem ontbreekt aan uitdaging. Voor hem dé graadmeter om te merken hoe het met de cognitieve uitdaging zit. Is dit onder niveau? Dan hebben we gegarandeerd gebroken nachten. Hierdoor nemen wij op vakantie zelfs leerstof mee.

Aangepast gedrag

Hoogbegaafde kinderen passen zichzelf heel gemakkelijk aan, vooral op deze jonge leeftijd. Tekent een hoogbegaafd kind vol details en hij ziet dat een kop-staart-tekening ook goed is? Dan doen we dat toch lekker! Weten andere kinderen de kleuren niet goed te benoemen? Dan zal dat de bedoeling wel zijn. Ik weet nog heel goed dat ik hem een keer naar de peuterspeelzaal bracht. "Mooie pet heb je op," merkte de peuterspeelzaalleidster op. "Papa ook pet," reageerde onze zoon. Papa ook pet?! Ik keek hem verbaasd aan. Thuis zou hij eerder iets hebben gezegd als: dank je, mijn vader heeft ook een mooie pet. Dit korte zinnetje maakte voor mij heel veel duidelijk: hij is zich aan het aanpassen.

Aanbod dat totaal niet aansloot bij speelgoed thuis

Onze 2-jarige zoon puzzelde thuis zelfstandig met 150 stukjes. Op de peuterspeelzaal lagen puzzels van zo'n 6 stukjes. Wat moest hij hiermee?

Niet gehoord of gezien worden bij de peuterspeelzaal

We stonden met onze rug tegen de muur. De peuterspeelzaal zag totaal geen voorsprong. Sterker nog: ze moesten iets met seizoenen tekenen en onze zoon zou niet begrijpen dat geel bij de zonnige zomer zou horen. Eehhhh. Dus nee: een voorsprong was zeker niet zichtbaar. Aldus de conclusie van de leidster. Ook toen ik vertelde dat onze zoon thuis druk bezig was met topografie, was hier geen oor naar. Hij kon op zijn wereldbol de meest willekeurige landen aanwijzen, begreep dat als aan de ene kant de zon zou schijnen, dat het aan de andere kant donker is, wist uit te leggen hoe schaduw ontstaat, leerde Engelse woorden. Maar een voorsprong, dat had hij niet hoor.

Waarschijnlijk lees je de frustratie als moeder. Het is pijnlijk als ouder van een kind met een gigantische voorsprong als je niet gehoord of gezien wordt. Alles wat wij opmerkten werd onder tafel geschoven. Niks zou raar, anders of bijzonder zijn. Toen we hem een keer uitdagender speelgoed meegaven naar peuterspeelzaal was de reactie van de leidster: "hij heeft het meteen links gelegd en niks mee gedaan". Ik voelde me totaal niet begrepen en thuis zag ik een jongetje dat totaal niet lekker in zijn vel zat en zo'n 5x per nacht wakker was.

Hart onder de riem

Ik had heel erg het gevoel dat ik moest bewijzen wat mijn kind kan en dat dit uitzonderlijk is. Ik wilde mezelf en mijn kind niet hoeven bewijzen. Ik zag een gigantisch gat tussen het kennen en kunnen van mijn zoon en het aanbod op de peuterspeelzaal. Het voelde heel onnatuurlijk want ik wilde niet moeten bewijzen dat mijn kind rete slim is. Ik wilde simpelweg dat mijn kind gelukkig zou zijn en zorgeloos kon spelen net zoals andere kinderen. Ik zat met mijn handen in het haar want ik had nog geen plek om aan te kloppen of directe hulp te krijgen. Ik nam contact op met het consultatiebureau en kreeg te horen dat ze eigenlijk nooit zo'n grote voorsprong meemaken. Vanuit daar kregen we een beetje hulp: hij werd geobserveerd en we kregen wat tips. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf daar weinig van kan herinneren.

Ik krijg heel veel berichten van ouders die hoogbegaafde kinderen in niet-passend onderwijs hebben. Ik wil jullie een hart onder de riem steken: je bent niet de enige. En uit hoeken die je wellicht niet meteen bedenkt, zijn er mensen die je zullen begrijpen. Ik probeer met mijn blogs meer bekendheid te geven aan hoogbegaafdheid en de struggles die je ermee kan hebben. Hoe machteloos je je als ouder kunt voelen: daar heb je weer zo'n ouder waarvan het kind de beste is.

Wij hebben onze zoon van de peuterspeelzaal afgehaald

Ik was vooral degene die onze zoon naar de peuterspeelzaal bracht omdat mijn man vaak op locatie moest werken. Ik zag dan ook alle voorvallen, mijn kind dat totaal anders sprak, een verdrietig mannetje, het lesaanbod dat totaal niet strookte met zijn interesses.

Toen mijn man hem een keer naar de peuterspeelzaal bracht, zag hij ook de verveling bij onze zoon. Daarop draaide mijn man een puzzel om: maak hem maar op zijn kop, zonder plaatjes. Mijn zoon werd meteen enthousiast van dit stukje uitdaging en maakte verblijd de puzzel.

Toen mijn man terug kwam zei hij: "we halen hem van de peuterspeelzaal af". Ik was opgelucht: hij zag nu ook wat ik zag en hij kon makkelijker de knoop doorhakken. Als je puzzels op zijn kop moet leggen om het een beetje leuk te houden voor je peuter, dan is er iets mis. We hebben hem van de peuterspeelzaal afgehaald. Het was de beste keuze die wij konden maken.

To be continued...

Alvast meer lezen over hoogbegaafdheid?

Wil je alvast meer lezen over hoogbegaafdheid? Bekijk dan de volgende pagina:

Hoogbegaafdheid - altijd fijn om herkenning te lezen
Sinds ik informatie ben gaan delen over hoogbegaafdheid, krijg ik heel veel privé-berichten. Blijkbaar is er veel vraag naar herkenning en informatie.