Griepepidemie met de Kerst

Ja hoor, de krantenkop luidde dat er een heuse griepepidemie is geconstateerd. Zo vlak voor Kerst is dat vast niet waar je op zit te wachten, alhoewel het nooit uitkomt kan het best een stempel drukken op de kerstdagen. Troost: in je eigen cirkel van invloed is er stiekem toch nog best wat mogelijk!

Ook ik moest eraan geloven, vorige week werd het hele gezin geveld door een buikgriep waar we al snel van herstelden waardoor ik zaterdag uit eten ging met een vriendin en maandag weer op de sportschool stond. Toen ik gistermiddag door een winkelcentrum liep, voelde ik mezelf opeens zó slap en met spierpijnprikkels op random plaatsen deed mij dit aan koorts denken. Ik wilde eigenlijk gewoon naar huis en ging dus ook.

Mijn plan was om in de avond nog te gaan sporten, net zoals de dag ervoor. Ik appte mijn sportmaatje dat ik wel voornemens was om te gaan, ondanks dat ik me behoorlijk futloos voelde. Zodra ik het avondeten opschepte, moest ik er toch aan geloven: mijn energie was zo laag, sporten zat er niet in. Het duiveltje in mij klaagde: ah joh, je kan toch wel sporten, je was vorige week ook nog ziek, er is vast niks aan de hand, stel je niet zo aan. Toen ik die nacht wakker werd wist ik het zeker: ik heb Covid. Na het uitvoeren van een eenvoudige thuistest werd mijn stellige gevoel onderstreept. Op de bank keek ik wat op Netflix, zette wat thee en kroop daarna weer in bed. In de ochtend begroette ik mijn man met: "ik heb Corona". "Echt waar?!" ja, nee, grapje, nou goed. Ik showde hem mijn zelftest, alsof het iets was om trots op te zijn.

En zo zit er niks anders op dan deze Kerst wederom thuis door te brengen. Vorig jaar zaten we in quarantaine in verband met nauw contact met een besmet persoon, dit jaar showde de test zelf twee strepen. Aangezien ik de eerste in ons huishouden ben, zal de rest nog volgen en zodoende zitten we met ons neus in de boter, onze tweede quarantaine Kerst.

Kerst vieren terwijl je ziek bent, wat kun je doen?

Goed, dit is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je onder de leden hebt. In mijn geval mis ik met Corona zo'n 90% van mijn energie maar stel dat je de hele dag boven de wc loopt te spugen, dan worden de opties kariger. Mijn eetlust is er nog en Kerst draait toch vooral om eten, toch?

Trek ongegeneerd je huispak aan

Ideaal en hang de vlag uit: Kerst in je thuispak is helemaal het einde als je ziek bent. Doe je haar in een eenvoudige knot, of doe je haar gewoon niet en trek je meest comfortabele outfit aan. Geen gefriemel in oncomfortabele kerstkleding, lekker chillen mag nu! Geen relaxt huispak of onesie? Bestel hier je huispak of onesie en je hebt hem vaak de volgende dag al in huis.

Ga lekker op de bank liggen met een kleedje en steek wat kaarsen aan

Zo comfortabel: een lekker plaid of kleed voor op de bank. Knusheid gegarandeerd! Wil je nog wat meer sfeer in huis? Dan kun je ook gezellig kaarsjes aansteken, doe dit natuurlijk niet als je zó moe bent dat je elk moment in slaap kan vallen. Zorg er in ieder geval voor dat je het thuis een tikkeltje gezelliger maakt dan normaliter.

Maak de Kerst gezellig met een plaid op de bank

Laat je boodschappen voor Kerst bezorgen

Zorg dat je op tijd bent want boodschappen laten bezorgen rondom Kerst is heel populair. Ik snap dat. Je moet heel bedreven zijn in mindfulness oefeningen wil je rond de Kerstdagen niet gillend gek worden van de mensenmassa in de supermarkt. Ons voornemen tijdens kerstinkopen was altijd: we hebben álle tijd. Dat hielp wel om deze berg stress te doorstaan. Maar hoe fijn is het om je boodschappen aan te klikken en voor de deur bezorgd te krijgen? Ik ben voor! Kies vooral lekkere afbakbroodjes en vergeet de kerststol niet in je winkelwagen te stoppen voordat deze is uitverkocht.

Zet de meest foute kerstfilms op van Netflix

Heel Netflix staat vol met foute kerstfilms. Nu jij door je griep gevrijwaard bent van verplicht familie-bezoek, kun je zoveel kerstfilms kijken als je zelf wil. Wat dacht je van een marathon Home Alone of een foute romantische film? Pak een lekker kleed een kop thee en maak het jezelf gemakkelijk.

Vier Kerst zelf op een andere dag

Plannen om bij iemand op bezoek te gaan? Wellicht kun je de Kerst-date gewoon verplaatsen. Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan de datum van Kerst (sterker nog: ik vergeet altijd welke datum Kerst is) en daarom is het mij prima om Kerst wat dagen later te vieren. Hierin ben je natuurlijk wel afhankelijk van de partij waarmee je eventueel zou afspreken, maar waar een wil is, is een weg.

Houd kerst-traktaties voor school eenvoudig

Ben je ziek maar kunnen je kinderen wel naar school voor het kerstdiner? Houd de traktaties dan zo eenvoudig mogelijk. Lees hier meer over:

Kersttraktaties maken voor school, mag het wat simpeler?
Kersttraktaties, de één springt een gat in de lucht, de ander raakt half in paniek. Als je er niet blij van wordt: leg de lat dan niet te hoog.