Mijn zoektocht naar duurzame shampoo

Ruim anderhalf jaar geleden besloot ik te stoppen met het gebruiken van shampoo. Mijn haar was overduidelijk verslaafd aan shampoo. Zodra ik het één dag niet had gewassen, werd het vet. Na één dag al! Ik hoorde de term no poo (geen shampoo) steeds vaker langskomen en eigenlijk vond ik het ontzettend onlogisch worden om iedere dag mijn haren te wassen. Alsof ze dat in de oertijd ook deden. En alsof die mensen destijds met een vette coupe zouden rondlopen omdat ze geen shampoo hadden. Mijn hond gebruikt ook geen shampoo en dat beest heeft een prima vacht. En eigenlijk wassen we de haren van de kinderen doorgaans ook alleen met water, en die hebben nooit vet haar. Het werd mij steeds helderder: shampoo is commercieel en onlogisch. Tijd om daar voor mijzelf verandering in aan te brengen.

Alsof mensen in de oertijd elke dag hun haren moesten wassen tegen een vette coupe.

Mijn eerste ervaringen met no poo

Ik zal het niet ontkennen: mijn eerste ervaringen met no poo waren heftig. Ik had echt een vette coupe. Ik volgde alle adviezen op: je haar kammen met een zwijnenhaarborstel om zo het vet te verspreiden. Ja, dat klinkt smerig en het voelde ook smerig. Alles voor het goede doel. Ook waste ik mijn haren enkel met water. Ik wilde geen chemische shampoo meer gebruiken en mijn motivatie was groot. Ik verdiepte mezelf in de ingrediënten en doordat ik in een vrij vroeg stadium ontdekte dat no poo voor mij te heftig was, besloot ik terug te schakelen naar low poo (= weinig shampoo).

Mijn ervaringen met low poo

Low poo past beter bij mij. Ik moet ook eerlijk zeggen: ik vind het heerlijk om mijn haren te wassen. Het hoort toch wat bij de douche-routine en van die vette coupe werd ik ook niet blij. Maar! Het is niet dat ik geen progressie geboekt heb. Daar waar ik mijn haren eerst iédere dag moest wassen, hoef ik mijn haren nu nog maar om de 1-2 weken(!) te wassen. Je haar gaat echt wennen aan het minderen van shampoo en daar ben ik echt ontzettend blij mee! Het voornaamste verschil is dat mijn haar minder glad is dan voorheen en daardoor zit er nog veel meer structuur in. Het valt mooier en zit (nog) voller met meer slag. Ik hou van een wild kapsel en het kost mij nu helemaal geen moeite meer om het lekker vol te dragen. De meeste dagen doe ik helemaal niks aan mijn haar. De dag na het wassen is mijn haar het meest glad en daardoor valt het suffer, om dan toch volume te krijgen maak ik altijd gebruik van deze volume poeder.

Dankzij low poo hoef ik mijn haren nog maar 1x in de 1-2 weken te wassen.

Haren wassen met low poo

Ruim anderhalf jaar geleden waste ik mijn haren voor de laatste keer met Andrèlon Verrassend Volume. Ik was fan van die shampoo, vooral van het schuim en de geur. Toch werd ik minder blij van de shampoo toen ik mezelf er echt in ging verdiepen. Er zitten zoveel ingrediënten in die hocus pocus zijn en ik ben eenmaal iemand die liever voor puur natuur gaat. Mijn voorraad kast staat zelfs nog vol met mijn Andrèlon shampoo, moet je nagaan hoe cold turkey ik met deze shampoo gestopt ben.

Mijn alternatieve shampoo: de shampoo bar

Ik ben geheel overgestapt op de shampoo bar, een super fijne én duurzame keuze! Feitelijk wordt met gewone shampoo en zeep vooral een hoop water vervoerd, ga maar na hoeveel volume en brandstof dat kost. Één bar staat gelijk aan 3(!) flessen shampoo. Ook bespaar je veel plastic doordat een bar en blok zeep is dat niet verpakt wordt in plastic, per bar bespaar je 90 gram(!) plastic. Ik gebruik al zo'n 2 jaar geen douchegel meer, hiervoor ben ik overgestapt op de body bar. Dit kent dezelfde fijne voordelen als de shampoo bar.

Ik mocht de shampoo bar en body bar van Blokzeep proberen:

Plasticvrije shampoo bars en natuurlijke Deodorant creme - Shop nu
Snelle verzending op de fiets & in een brievenbuspakketje! Plasticvrije shampoo en natuurlijke deodorant creme. Gebruik minder, geniet meer!

Ik word dus alleen al heel blij van de foto van alle mooie kleurrijke bars. Nog blijer werd ik van het pakketje dat ik ontvangen heb: die géur! En dan overdrijf ik niet, deze bars ruiken zó lekker!

Funny Fact: de bars worden ook nog eens duurzaam bezorgd, op de fiets! Bij Blokzeep is het duidelijk dat de missie door de hele organisatie wordt doorgevoerd, geweldig toch?

Tips voor volumerijk haar dankzij low poo met shampoo bars

Mijn ervaring met de shampoo bar en body bar van Blokzeep

Het ontvangen van het pakket was al een feest, de geur kwam letterlijk door de verpakking heen. Op de één of andere manier werd ik enthousiast van de Dennenappel Body Bar en de Dennenappel Shampoo Bar:

Body Bar Dennenappel - Zero Waste Lifestyle
Body Bar Dennenappel van Blokzeep, douchegel zonder palmolie, plasticvrij en 100% vegan. Klik hier voor onze natuurlijke body bars, shampoo bars & conditioner bars!

Van deze body bar vind ik het geweldig dat er daadwerkelijk stukken dennenappel in te vinden zijn, dat voelt toch wel heel dichtbij de natuur!

Shampoo Bar Dennenappel - Duurzame cosmetica Blokzeep
Shampoo Bar Dennenappel | 100% natuurlijk en plasticvrij | 3 flessen shampoo | Vegan | Duurzaam cadeau | Snelle verzending | Gewoon. Duurzaam. Blokzeep!

De shampoo bar voelt ontzettend duurzaam. Waarom? Omdat ik ook andere shampoo bars heb gebruikt en deze hoef ik alleen over de lengte van mijn haar te wrijven en ik heb al genoeg zeep eruit om mijn hele haar te wassen. Deze shampoo bar gaat dus echt heel erg lang mee. Ik merkte tijdens het inzepen dat mijn haar glad werd en dat het met uitspoelen stugger werd. Top! Dat is precies wat ik wil. Als je haar heel glad wordt, is het stylen ook veel lastiger. Door het wat stugger te maken, krijg je volume en textuur.

Veel volume in mijn haar, mijn geheim

Ik krijg heel vaak vragen over mijn haren: "hoe krijg je het zo wild?" is dan de meestgestelde vraag. Ik heb allereerst heel-veel haar. Dit krijg ik van iedere kapper terug. Ik heb zelfs een keer toeslag moeten betalen omdat de kapper veel langer bezig was om mijn oerwoud te temmen dan wanneer iemand met weinig haar langs komt. Hoe dan ook, dat is natuurlijk sowieso al een handig iets als je veel volume wil. Mijn andere tips:

  • Was je haar dus zo min mogelijk! Bouw af, stap over op natuurlijke shampoo bars;
  • Ga met nat haar slapen, door het woelen zorg je al voor wat volume;
  • Kam je haren niet, dan wordt het glad en eventueel pluizig. Krijg je teveel klitten? Kam het dan met een grove borstel onder de douche;
  • Gebruik Volume Poeder om je haar te stylen, dit spul verzwaart je haar niet;
  • Laat je haren in lagen knippen en dun flink uit, dan heb je minder kans dat je haar gaat hangen.

Mijn ervaring is dat kappers vaak niet genoeg mijn haar durven uitdunnen. Ik ben in mijn leven 2 kappers tegengekomen die écht aan de slag durven met die schaar, verschillende scharen gebruiken en daardoor een heerlijk kapsel kunnen knippen dat bij mij past. Geef daarom bij de kapper aan dat je je haar het liefst zo wild mogelijk draagt en dat ze flink textuur mogen aanbrengen door het uit te dunnen.

Het verschil: op de eerste foto waste ik mijn haren nog met chemische shampoo van Andrèlon en op de tweede foto is hoe mijn haar valt nu ik 1,5 jaar bezig ben met low poo.

Enjoy en succes met het creëren van een wilde coupe!