Hoogbegaafdheid en geluk

Sinds enkele jaren weet ik dat ik hoogbegaafd ben. Hierbij is een wereld voor mij open gegaan en heb ik eigenlijk mijn eigen gebruiksaanwijzing kunnen schrijven. Zo heb ik een aantal dingen geleerd, dankzij deze stempel, de nodige hulp en de boeken die ik heb gelezen over dit onderwerp. Daarbij heb ik behoorlijk wat handvatten gekregen die bijdragen aan mijn eigen geluk. En omdat we niet allemaal het wiel uit hoeven vinden, deel ik met jou welke inzichten mij geholpen hebben. Wie weet heb jij hier ook wat aan! Let's hope!

De volgende boeken droegen bij aan deze handvatten:

Lol, ik nog denken dat ik niet zoveel lees. Dat valt dus best mee! Wil je echt wat meer leren over hoogbegaafdheid an sich dan zou ik je het eerste boek aanraden: Meer dan Intelligent. Indien je ook HSP en/of HSS hebt, lees dan zeker ook Prikkels Bijten Niet!

Een leven lang leren en variëren

Voor mij was het een absolute eye-opener dat een hoogbegaafd brein wil blijven leren. Nadat ik gestempeld door het leven ging, begreep ik opeens waarom ik op mijn 30e al 9 (totaal) verschillende banen had gehad. Ik was auteur en verzekeringsadviseur geweest, had een eigen kledingbedrijf gerund waarnaar ik keukenontwerper werd, fotografeerde tussen mijn banen door, volgde een cursus Noors en even daarvoor een cursus vastgoedstyling voordat ik besloot te leren programmeren. Voorheen kon ik de logica erachter niet echt begrijpen, maar met de wetenschap van mijn hoogbegaafdheid viel alles op zijn plaats.

Mijn hoogbegaafde brein wilt gewoon altijd blijven leren en variëren. Stiekem heb ik dat ook altijd al gedaan, omdat ik die behoefde voelde. Ik kon nooit begrijpen hoe mensen 20-30 jaar bij één baas werkten: óf ik lag overhoop met mijn leidinggevende omdat ik niet tegen de autoriteit kan, óf ik raakte binnen een jaar dusdanig verveeld dat ik ontslag nam en weer wat anders begon. Een andere optie was er voor mij simpelweg niet. Ik kon/kan wel eens jaloers zijn op mensen die content zijn met jarenlang dezelfde functie te bekleden. Tegelijkertijd blijft het mij verbazen omdat ik mezelf met geen mogelijkheid kan voorstellen hoe ik zoiets zou uithouden.

Omgaan met overprikkeling

Ik ben best gevoelig voor prikkels en het is niet zo dat ik als halve zen-master door het leven ga; integendeel. Als voorbeeld: ik kan niet tegen FLIEBERS. Wat zijn fliebers? Als er ergens versgeperste sinaasappelsap geserveerd wordt, dan schuif ik mijn glaasje altijd door. Ik krijg dit spul niet weg zonder te kokhalzen door het gevoel van die fliebers in mijn slokdarmkanaal. Ik was van mening dat iedereen hier hinder van zou moeten ondervinden maar dat blijkt dus niet het geval te zijn, daar er nog altijd gewoon sinaasappelsap besteld wordt.

Zand! Ik heb een grúwelijke hekel aan ZAND. Wij wonen weliswaar in Haarlem, zo'n 10 kilometer van het strand maar NO WAY dat ik daar te vinden ben. Zand staat voor mij gelijk aan een flinke dosis stress. Het gevoel van die korrels, het plakkerige ervan, ik trek dat niet.

De prikkels zitten hem voor mij ook in messen op een bord. Mensen die de onhebbelijke gewoonte hebben om veel te hard met een mes in porselein te krassen. Alle zenuwen in mijn gestel krimpen dan in één seconde samen en dit duurt dan even hè, voordat ik uit die kramp schiet.

Nou goed, dit zijn dus wat voorbeelden van 'subtiele' prikkels die voor mij heftig binnenkomen. Stel je mijn gemoedstoestand maar eens voor als ik een verplicht uitje zou hebben op het strand met een glas sinaasappelsap terwijl mijn tafelgenoot met zijn mes het porseleinen bord bewerkt. Horror.

Behoefte om te ontprikkelen

Nu weet ik dat ik gevoelig ben voor verschillende prikkels. Dit geldt dus ook voor langduriger gezelschap die de nodige energie kan opslokken. Vooral als je gezelschap een zuigtablet is in plaats van een bruistablet. Ik merk dat ik dan een korter lontje heb, weinig geduld en behoefte om even op mezelf te zijn. En dat is prima! Vooral nu ik dit weet. Voorheen zou ik het eerder toeschrijven aan 'gewoon chagrijnig' of 'moe'. Nu weet ik dat ik overprikkeld ben en ik ben gaan leren hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minder geprikkeld raak. Hiervoor heb ik mijn gebruiksaanwijzing flink uitgebreid.

Wat mij helpt om te ontprikkelen

Rust! Even niemand om mij heen, dat helpt het allerbest. Het liefst op een plek die ik fijn vind, zoals mijn kantoor/womancave of lekker op de loungebank onder de veranda. Instrumenten die mij hierbij helpen:

Mijn noise-cancelling koptelefoon

Een heerlijke uitvinding is de noise-cancelling koptelefoon. Dankzij dit apparaat kan ik heerlijk in mijn eigen bubbel gaan zitten, met of zonder muziek. Als ik zin heb in geluiden dan zet ik binaural beats op waarbij geluidsgolven je hersengolven synchroniseren waardoor je in een rustige stemming kunt komen. Ik gebruik hiervoor de binaural beats met 4-14 Hz.

Ontspannen op mijn spijkermat

Een ander goed instrument om te ontprikkelen is mijn spijkermat. Mijn spijkermat wordt zeer intensief gebruikt en kent vele gezondheidsvoordelen. Eerder schreef ik een uitgebreide blog over alle voordelen van een spijkermat.

Mediteren

Mediteren kun je leren. Alhoewel ik meditatie niet in zal zetten als ik zwaar overprikkeld ben. Dan is het niet lekker te doen om opeens te gaan mediteren. Wel kan meditatie over het algemeen helpen om wat minder geprikkeld te worden.

Sporten

Sporten is voor mij een uitlaatklep. Evenzo vandaag. Ik had mijn dag niet zo, voelde me wat geprikkeld, appte een vriendin of we een uurtje konden gaan kickboksen. Zo gezegd, zo gedaan en mijn hoofd is er een stuk aangenamer van geworden.

Meer over hoogbegaafdheid

Meer leren en lezen over hoogbegaafdheid? Het kan heel veel inzichten geven. Wil je bekijken welke blogs er allemaal zijn over dit onderwerp? Kijk dan hier:

Hoogbegaafdheid - altijd fijn om herkenning te lezen
Sinds ik informatie ben gaan delen over hoogbegaafdheid, krijg ik heel veel privé-berichten. Blijkbaar is er veel vraag naar herkenning en informatie.

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.