Beginnen met koud douchen met Wim Hof

Ik ben geen sauna-ganger maar toen we onlangs in een gewoon zwembad waren, waar toevallig ook een sauna aanwezig was, besloot ik de hitte in te gaan. Dit ging vrij eenvoudig, ik heb geen idee hoelang ik daar heb gezeten want ik kwam pas veel later tot de ontdekking dat daar een zandloper hing. Na mijn sauna-ervaring besloot ik het naastgelegen koude bad in te gaan want ik wist ergens dat dit een logische volgorde was.

In eerste instantie was het even naar adem happen maar al vrij snel had ik mijn ademhaling onder controle en voelde ik mezelf juist helemaal zen in het koude water. Ik moest denken aan Wim Hof, The Iceman en het boek van hem dat ik nog nooit gelezen had. Ik besloot mezelf te verdiepen in koud douchen volgens de Wim Hof methode.

Na zo'n 10 minuten ben ik uit het bad gegaan om de rest van de familie weer op te zoeken. Later hoorde ik dat 2-3 minuten koud water eigenlijk wel afdoende was geweest en dat 10 minuten wel 'erg lang' is. Toch voelde het niet lang en had ik met gemak langer kunnen blijven zitten maar ik vroeg mezelf wel af of het echt zo lang was en wat daar eventuele voor- of nadelen van zijn. Tijd om eens in dit boek te duiken en te beginnen met koud douchen.

Beginnen met koud douchen

Hierdoor was ik opslag weer geïnteresseerd in koud douchen. Ik ben wel bekend met dit fenomeen en ik heb voorheen ook wel eens koud gedoucht maar toen kon ik er niet aan wennen. Ik had mezelf ook totaal niet verdiept in het hoe en wat, ik wist alleen van wat bijbehorende gezondheidsvoordelen. Om een switch te maken naar koud douchen, is het raadzaam om jezelf te verdiepen in de voor- en eventuele nadelen.

Thuis koud douchen na een warme douche

Thuis probeerde ik het nogmaals, van een warme douche af, draaide ik de knop naar volledig koud. Direct snakte ik naar adem en realiseerde mezelf toen dat het vast beter zou zijn als ik rustiger zou blijven ademhalen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik legde de focus op mijn ademhaling in plaats van de kou en zo stond ik een tijdje onder de koude douche waarbij ik op het eind ook het koude water op mijn hoofd en haren liet vallen.

Hoe lang koud douchen?

De dag erna besloot ik maar eens te gaan timen hoelang ik eigenlijk onder de koude douche stond want ik had eigenlijk geen flauw idee hoe snel of langzaam de tijd ging. Ik zette de timer op mijn horloge aan zodra ik de knop naar koud draaide. Toen de timer aangaf dat ik 3 minuten onder de koude douche stond, hield ik het voor gezien. Ik wist immers nog altijd niet wat goed of verstandig was en of de tijd überhaupt uitmaakt, dus ik besloot mezelf toch maar meer te gaan verdiepen in het wel en wee van koud douchen.

Het boek van Wim Hof aanschaffen

Ik schafte het boek van Wim Hof aan omdat ik dus toch wat meer beslagen ten ijs wilde komen en meer over koud douchen wilde leren. Vol fascinatie las ik de eerste hoofdstukken en ik zag in het boek een schema om het koud douchen op te bouwen. Blijkbaar begin je met 30 seconden en bouw je dit in 4 weken op naar 2 minuten. Ik ben verder nog echt een noob als het op koud douchen aan komt. Wederom: eigenlijk doe ik maar wat. Maar ik vind het cool. Letterlijk en figuurlijk. Na het douchen begint alles te tintelen en het voelt zo verfrissend.

Wim Hof beschrijft in zijn boek de vele gezondheidsvoordelen en opeens ga je begrijpen waarom er foto's langskomen van mensen die in de winter opeens in een wak gaan zitten.

💡
Overweeg jij ook om te beginnen met koud douchen? Lees je dan eerst goed in voordat je dit zomaar gaat doen. De aangegeven tips zijn erg helpend en er zullen situaties zijn waarin het minder/niet verstandig is om koud te gaan douchen.

Meer coaching en psychologie?

Koud douchen, het fascineert mij, net zoals vele andere psychologische onderwerpen. Daarom schrijf ik hier ook regelmatig over. Wil je meer interessante materie lezen? Kijk dan op deze pagina:

Coaching en psychologie - AltijdWat
Coaching en psychologie, het fascineert mij. Ik lees en leer hier graag over en vertaal dit naar blogs die voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.