Beginnen met koud douchen

Ik ben geen sauna-ganger maar toen we onlangs in een gewoon zwembad waren, waar toevallig ook een sauna aanwezig was, besloot ik de hitte in te gaan. Dit ging vrij eenvoudig, ik heb geen idee hoelang ik daar heb gezeten want ik kwam pas veel later tot de ontdekking dat daar een zandloper hing. Na mijn sauna-ervaring besloot ik het naastgelegen koude bad in te gaan want ik wist ergens dat dit een logische volgorde was.

In eerste instantie was het even naar adem happen maar al vrij snel had ik mijn ademhaling onder controle en voelde ik mezelf juist helemaal zen in het koude water. Ik moest denken aan Wim Hof, The Iceman en het boek van hem dat ik nog nooit gelezen had.

Na zo'n 10 minuten ben ik uit het bad gegaan om de rest van de familie weer op te zoeken. Later hoorde ik dat 2-3 minuten koud water eigenlijk wel afdoende was geweest en dat 10 minuten wel 'erg lang' is. Toch voelde het niet lang en had ik met gemak langer kunnen blijven zitten maar ik vroeg mezelf wel af of het echt zo lang was en wat daar eventuele voor- of nadelen van zijn.

Beginnen met koud douchen

Hierdoor was ik opslag weer geïnteresseerd in koud douchen. Ik ben wel bekend met dit fenomeen en ik heb voorheen ook wel eens koud gedoucht maar toen kon ik er niet aan wennen. Ik had mezelf ook totaal niet verdiept in het hoe en wat, ik wist alleen van wat bijbehorende gezondheidsvoordelen.

Thuis probeerde ik het nogmaals, van een warme douche af, draaide ik de knop naar volledig koud. Direct snakte ik naar adem en realiseerde mezelf toen dat het vast beter zou zijn als ik rustiger zou blijven ademhalen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik legde de focus op mijn ademhaling in plaats van de kou en zo stond ik een tijdje onder de koude douche waarbij ik op het eind ook het koude water op mijn hoofd en haren liet vallen.

De dag erna besloot ik maar eens te gaan timen hoelang ik eigenlijk onder de koude douche stond want ik had eigenlijk geen flauw idee hoe snel of langzaam de tijd ging. Ik zette de timer op mijn horloge aan zodra ik de knop naar koud draaide. Toen de timer aangaf dat ik 3 minuten onder de koude douche stond, hield ik het voor gezin. Ik wist immers nog altijd niet wat goed of verstandig was en of de tijd überhaupt uitmaakt, dus ik besloot mezelf toch maar meer te gaan verdiepen in het wel en wee van koud douchen.

Het boek van Wim Hof aanschaffen

Omdat de koude douche mij wel beviel, ben ik de dag erna weer koud gaan douchen, na het sporten in de ochtend. Ook de avond douche-beurt sloot ik weer af met een koude douche. Ik schafte het boek van Wim Hof aan omdat ik dus toch wat meer beslagen ten ijs wilde komen en meer over koud douchen wilde leren. Het was al laat maar toch wilde ik direct gaan lezen toen ik de e-reader te pakken had. Vol fascinatie las ik de eerste hoofdstukken en ik zag in het boek een schema om het koud douchen op te bouwen. Blijkbaar begin je met 30 seconden en bouw je dit in 4 weken op naar 2 minuten. Ik ben verder nog echt een noob als het op koud douchen aan komt. Wederom: eigenlijk doe ik maar wat. Maar ik vind het cool. Letterlijk en figuurlijk. Na het douchen begint alles te tintelen en het voelt zo verfrissend.

De komende periode ga ik verder lezen in het, zeer pakkende, boek van Wim Hof en ik zal jullie vertellen hoe het verder gaat met mijn koud douchen ervaring en wat ik ervan merk.

Meer coaching en psychologie?

Koud douchen, het fascineert mij, net zoals vele andere psychologische onderwerpen. Daarom schrijf ik hier ook regelmatig over. Wil je meer interessante materie lezen? Kijk dan op deze pagina:

Coaching en psychologie - AltijdWat
Coaching en psychologie, het fascineert mij. Ik lees en leer hier graag over en vertaal dit naar blogs die voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.