Hobby's tegen stress

Nederland is een druk land waarbij het de 'mode' is om altijd maar aan te staan en je vooral bezig te houden met nuttige bezigheden. Hier doen we niet aan een ontspannen siësta en het lijkt altijd een perfect antwoord te zijn als iemand aan je vraagt hoe het gaat, dit te beantwoorden met "druk". Het lijkt in te zijn, druk zijn/belangrijk zijn en tegelijkertijd wordt het aantal mensen met een burn out torenhoog. Wat is dan wijsheid? Ik geloof inmiddels in het afwisselen, en ik moet zeggen dat dit niet iets is dat mij van de één op de andere dag goed af ging. Zelfs koffie doe ik even snel onderweg. Hoe dan ook! Tijd voor tips, hobby's en ontspanning vanuit huis.

Ontspannen hobby 1: ga breien!

Als ik aan het breien ben dan denk ik wel eens: ben ik nu een oma of ben ik een hippie? Nee, ik ben gewoon Rens. Breien is een hobby die ik om de zoveel tijd oppak. Het fijne hieraan vind ik dat het toch nog nuttig voelt. Want je maakt daadwerkelijk iets maar stiekem belangrijker: het kan zeer ontspannen werken. Toch heeft mijn hoofd er een handje van om een stemmetje te hebben dat ik nuttige dingen moet doen en bij breien vind ik het fijn dat dat stemmetje zich dan ook meer koest houdt. Voorheen kocht ik een vrij random stuk wol en ging daarmee aan de slag, inmiddels heb ik ontdekt dat er echt wel hele toffe, gemêleerde kleuren te koop zijn en dat dit het breien nog leuker maakt. Bij breien kun je denken aan iets eenvoudigs zoals een sjaal of oorwarmers. Ik vind het dan ook leuk om met mijn eigen gebreide creatie over straat te gaan en zo voelt deze hobby ontspannen en nuttig.

Tip: Kun je niet breien? Tijd om het te leren! Want breien is helemaal niet zo ingewikkeld. Er is vast een oma in de buurt die het met liefde uitlegt en anders heb je super duidelijke video's op youtube.

Breiwerk met bijnaald

Ontspannen hobby 2: haak mooie items

Aansluitend op het breien: ga haken. Ik moet zeggen dat ik dit pas sinds kort doe. Ik dacht altijd dat het super ingewikkeld was. Nu moet ik zeggen: ik ben begonnen met het proberen te haken van een bloem en de youtube diy-video heb ik meermaals moeten afspelen om te kijken hoe het moet. Maar als het dan eenmaal lukt, is het wel heel tof! Ook leuk: de gehaakte bloemetjes op de sjaal of hoofdband monteren, zo maak je het item nog meer eigen. Ook voor haken kun je genoeg tips vinden op youtube. Ook leuk: knuffels haken! Ik moet zeggen dat ik dat nog nooit heb gedaan maar het ziet er wel super gaaf uit. Er zijn tal van boeken over het. haken van knuffels, zoals dit boek.

Ontspannen hobby 3: ga liggen op een spijkermat

Ehhh hobby, op een spijkermat liggen? Yes! Een spijkermat. Vaak kijken mensen mij raar aan als ik vertel dat ik vrijwel elke avond op een spijkermat lig. Nou ben ik een ster in het promoten van items en zodoende heeft menig mens op mijn aanraden inmiddels ook een spijkermat in huis en maakt daar dankbaar gebruik van. De spijkermat werkt als acupressuur, door alle puntjes worden de zenuwuiteinden gestimuleerd en dit zorgt voor een goede doorbloeding, het afvoeren van afvalstoffen en dankzij de aanmaak van hormonen oxytocine (knuffel-hormoon) en endorfine, voel je je een stuk meer ontspannen. Er zijn nog tal van andere voordelen van een spijkermat. Ik heb destijds zelf een vrij uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste spijkermat, die qua prijs-kwaliteit er het best uit komt. Er zijn namelijk heel dure spijkermatten die het - mijn inziens - echt van naamsbekendheid hebben. En je hebt goedkopere spijkermatten waarbij de puntjes sneller kunnen afvlakken door mindere kwaliteit. Uiteindelijk ben ik voor de spijkermat van Flowee gegaan en dat is een van de beste aankopen ooit geweest: je kunt hem eenvoudig kopen via bol.com. Ze zijn te koop in diverse kleuren, dit is mijn favoriet:

Thuis ontspannen met de Flowee spijkermat via bol.com

Ontspannen hobby tip 4: ga stickeren op nummer

Stickeren op nummer? Jazeker! Toen ik een tijd terug aan het lezen was in het Flow tijdschrift las ik dat het super nuttig is om nutteloze dingen te doen. Whut? Yep, dat komt doordat je brein ruimte krijgt om te ontspannen, waardoor creativiteit weer kan stromen.

Het is super nuttig om nutteloze dingen te doen.

Loop je zelf vast in een creatief proces? Dan zal je weten dat creativiteit niet af te dwingen valt. Door ruimte te geven aan je hersenen, kan de creativiteit weer stromen. Juist door iets nutteloos te doen, zullen de beste ideeën ontstaan. Een nutteloze bezigheid is zoiets als stickeren op nummer. Nu moet ik zeggen dat je ook echt wel toffe stickerpagina's hebt, met oude kunst bijvoorbeeld. Ik heb zelfs eens zo'n creatie ingelijst.

Ontspannen hobby tip 5: ga mediteren!

Mediteren wordt tegenwoordig niet meer zo zweverig bestempeld als een tijd geleden. Je hoort steeds vaker dat mensen gaan mediteren en dat het heel normaal gevonden wordt. Top combinatie: mediteren terwijl je ligt op de spijkermat. Zennheid gegarandeerd! Ik maak gebruik van de - betaalde - Meditation Moments app en ik ben fan. Naast tal van meditaties, heb je ook binaural beats, dit zijn geluidsgolven op een bepaalde hoeveelheid herz. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat je in een bepaald type ontspanning komt: slaap, ontspanning en focus. Daarnaast zijn er ook diverse luisterboeken én ademhalingsoefeningen op te vinden.

Quote van Meditation Moments: sta eens stil bij wat je aan het doen bent.
💡
Lees hier meer informatie over Meditation Moments.

Ontspannen hobby 6: lees een goed boek

Lezen kan ontzettend ontspannen zijn, een hobby die in de vergetelheid kan raken als je een paar keer een misser hebt gemaakt bij het kiezen van een boek. Lees reviews over boeken, kijk welk genre je aanspreekt. Kies een boek waarbij jij in de avond gaat lezen en geen tv meer wilt kijken.

Nog meer ontspanning?

Zoek je nog wat meer ontspanning? Kijk dan eens bij deze blogs:

Ontspanning integreren in je leven
Ontspanning is zo belangrijk en toch wordt het heel vaak vergeten. Ik deel inspiratie en tips om ontspanning te integreren in je leven.