Quotes als spijker op zijn kop

Wij reden over de A2 en mijn man spotte een billboard langs de weg. Niet zo een met lingerie of sieraden, ditmaal eentje met een quote erop: "Als je de weg kwijt bent, kom je nog eens ergens". "Die quote slaat op jou," merkte hij op. En inderdaad: als iemand altijd de weg kwijt is, dan ben ik het wel. Veelal in letterlijke zin maar ook in figuurlijke zin heb ik best een weg afgelegd. En ja: letterlijk én figuurlijk brengt het je ergens, als je de weg kwijt bent.

Letterlijk de weg kwijt zijn

Ik ben een type dat simpelweg altijd verdwaald. Zo ook afgelopen week toen mijn gezin naar het zwembad vertrok op het vakantiepark. "Blijf jij maar in het huisje rusten," werd mij gesommeerd. Ik liep al een ruime week met ernstige rugpijn en we hadden die dag al behoorlijk wat gewandeld omdat beweging ook belangrijk is, aldus Thuisarts. Nadat ik een uur had 'uitgerust' hees ik mezelf in mijn bikini en liep naar het zwemparadijs. Ik had mijn navigatie aangezet want ik wilde dit keer liever niet omlopen. En toch lukte het mij om verkeerd te lopen: ik heb zelfs het complete park kunnen zien. Het is geen klein vakantiepark, het is groter dan onze complete wijk in Haarlem. En zo liep ik in 20 minuten naar het zwembad, vol rugpijn, stijfjes omdat er elk moment weer een pijnscheut kon komen. Maar het is waar: ik kwam nog eens ergens! Ik zag de kinderboerderij, de uithoeken van het vakantiepark en het aangrenzende bos van Staatsbosbeheer. Plekken die mijn gezin pas veel later ontdekte. De terugweg besloot ik met mijn gezin mee te lopen, die 10 minuten klonken in mijn positie toch aanlokkelijker.

Ik rij vrijwel altijd verkeerd, ik presteerde het zelfs om verkeerd naar mijn ouders te rijden terwijl die al 33 jaar op dezelfde plek wonen. Vaak calculeer ik mijn verkeerd-rij-gedrag in: ik vertrek eerder omdat ik weet dat ik vast weer ergens een afslag mis of verkeerd neem. Dit is iets waar ik mezelf niet druk om maak: ik weet dat ik zo ben en dat dit niet snel zal veranderen. Ik kan er dikwijls om grinniken als ik weer op een plaats beland waar ik niet naartoe navigeerde. Ik raak niet gefrustreerd want ik vind het interessant om nieuwe omgevingen te ontdekken. Dankzij mijn gave om altijd verkeerd te rijden, heb ik heel wat gave plekken ontdekt en straatjes die ik anders nooit was tegengekomen.

De weg kwijt zijn in figuurlijke zin

De weg kwijt zijn klinkt wel erg drastisch als het gaat om figuurlijke zin. Het klinkt alsof je compleet ontspoord bent en dat is niet waar ik in dit geval op doel. Het gaat mij meer om situaties waar mensen eigenlijk helemaal niet in willen zitten. Bijvoorbeeld het oplopen van een burn-out, het krijgen van een depressie of als er iets heftigs gebeurt in het leven dat alles op zijn kop zet. Op deze momenten kan het uitzichtloos lijken en voelen.

Evengoed kan het je veel brengen, als je de weg kwijt bent. Het zorgt er vaak voor dat je alles op een rij moet zetten, dat je gedwongen wordt om dit te doen omdat het anders niet meer gaat. Op de momenten dat je hierin zit, is het lastig om je te realiseren dat deze periode je ook veel kennis en wijsheid zal brengen. En dat het heftige gevoel waar je mee kampt, ook weer af zal vlakken.

Als het leven enkel zou bestaan uit voorspoed, dan zul je niet gedwongen worden om aan jezelf te werken. Je zult het wellicht doen, maar op een ander niveau. Als je zwaar in de put zit, ga je op zoek naar mensen of handvatten die jou kunnen helpen. Op deze manier kun jij jouw leven verrijken en verder komen.

Deze kennis en vaardigheden kun je de rest van je leven inzetten en anderen weer mee helpen. De weg kwijt zijn kan heel naar zijn en de situaties die zich hebben voorgedaan, zou je mogelijk het liefst totaal anders voor je hebben gezien. Als je nu in een (gevoelsmatig) uitzichtloze situatie zit, realiseer je dan dat het heel goed kan zijn dat je later terugkijkt naar dit moment en dan pas kan inzien wat het je eigenlijk ook allemaal wel heeft gebracht. Wat James Hetfield ook mooi zingt: "what doesn't kill you makes you stronger".

Meer coaching en psychologie?

Meer artikelen over coaching en psychologie vind je hier:

Coaching en psychologie - AltijdWat
Positiviteit en leuke inspiratie, daar draait het om bij AltijdWat. Een platform waar mensen graag naar terugkeren omdat hier AltijdWat leuks te lezen is.