De Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid

De Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid, er is al heel veel over geschreven. Kort uitgelegd:

  • De cirkel van invloed: binnen deze cirkel zit alles waar jij invloed op uit kunt oefenen. Binnen de cirkel van invloed handel je pro-actief.
  • De Cirkel van Betrokkenheid: binnen deze cirkel zit alles waarbij jij betrokken bent (werk, vrienden, sport etc.). Ben je vooral actief in deze cirkel, dan laat je je gemoedstoestand afhangen van deze externe factoren.

Wil je eerst meer lezen over de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid? Dan verwijs ik je naar mijn eerdere blog hierover:

De Cirkel van Invloed voor een pro-actief leven
Wat is de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid? Hoe zorgt je voor meer pro-activiteit in je leven? Voorbeelden en tips lees je hier.

De Cirkel van Invloed bij kinderen

Kinderen kunnen gigantisch reactief reageren: "hij keek boos naar mij" en hop, ze zitten in zak en as. Er hoeft weinig te gebeuren of een kind kan zijn/haar gemoedstoestand laten afhangen van externe factoren waarbij zij betrokken zijn. Zonde.

Bij onze kinderen passen we de Cirkel van Invloed al jaren toe. Ik zal een voorbeeld-situatie omschrijven:

  • "Ik snap dat je boos bent, dat mag natuurlijk ook, maar wie heeft hier nu het meest last van?" stel ik dan vaak als vraag.
  • Het antwoord is voor henzelf ook helder: "ik".
  • "Hmm, dat is wel een beetje jammer, wat kun je doen om dat te veranderen?"
  • "Ik ga wel iets doen waar ik weer blij van word, zoals tekenen en muziek luisteren."

TOP!

Wij leren onze kinderen dat ze niet afhankelijk hoeven zijn van opmerkingen van anderen. Natuurlijk mag het je raken, natuurlijk mag je er emoties bij ervaren maar het is de eigen keuze om erin te blijven hangen of pro-actief ervoor te zorgen dat je je beter gaat voelen. Door te kijken wat er in jouw mogelijkheden ligt om uit de situatie te stappen of de situatie te veranderen.

De Cirkel van Invloed bij kinderen die gepest worden

Ik ben zelf gepest van groep 3 t/m groep 6, dag in, dag uit. In groep 6 had ik er genoeg van: ik wilde niet in groep 7 en 8 ook nog eens dagelijks uitgescholden worden of geschopt worden of een gieter water over mijn hoofd krijgen.

Ik maakte een keuze: ik wil naar een andere basisschool.

Zo gezegd, zo gedaan, die week erop maakte ik kennis met mijn nieuwe school. Niet zomaar een nieuwe school: het was een school die 4 kilometer fietsen verderop lag. Ik fietste meerdere basisscholen voorbij voordat ik bij mijn nieuwe school aan kwam: het voelde voor mij niet goed om een andere basisschool in ons dorp te kiezen. Ik wilde helemaal weg uit het dorp. En dus koos ik ervoor om als 9-jarige iedere dag 8 kilometer te fietsen naar mijn basisschool. Ik had pro-actief gehandeld, de situatie bekeken waarin ik jaren zat, waarbij mijn klasgenoten niet veranderden en docenten tekort schoten. Ik had gekeken wat ik zelf kon veranderen om een fijne situatie voor mezelf te creëren. Pro-actief en met succes.

Mijn nieuwe basisschool was een plek waar ik twee gigantisch fijne jaren heb beleefd, waar ik vrienden en vriendinnen maakte, iedere dag kon lachen. Het was zo'n fijne tijd. Ik had daar zoveel plezier. Het mooiste compliment dat ik wellicht ooit heb gehad: "onze klas is leuker geworden sinds jij er bent".

Onze klas is leuker geworden sinds jij er bent.

Ik kwam van een basisschool waar ik het geen dag naar mijn zin heb gehad, iedere dag gepest werd en veelal alleen stond op het schoolplein. Waar het met gym de standaard was om als laatst gekozen te worden, vroeger ging dat niet nog zo pedagogisch. Uiteindelijk koos ik ervoor om mijn Cirkel van Invloed te vergroten, onbewust want ik was niet bekend met deze materie. Ik koos ervoor om pro-actief te handelen. Ik maakte heel bewust een keuze om geheel weg te gaan uit mijn dorp, zelfstandig iedere dag naar mijn nieuwe school te fietsen. Ik had geen betere keuze kunnen maken.

Ook kinderen kunnen pro-actief handelen

Ja, pro-actief handelen hoort niet alleen bij volwassenen. Ook kinderen kun je leren om pro-actief te handelen. Sterker nog: ik geloof dat het heel goed is om van jongs af aan te leren wat in de directe mogelijkheden van een kind ligt. Ik geloof erin dat zelfstandigheid en pro-activiteit goud is in de periode waarin wij leven. Door al vroeg te leren dat je zelf keuzes kunt maken, kun je daar de rest van je leven profijt van hebben.  

Meer leren over de Cirkel van Invloed?

Interessante materie? Ik heb een aantal lees-tips waarbij jij nog meer kunt leren over de Cirkel van Invloed: